Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programına konuk olan İmbat İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Gümrükçüler, iklimlendirme sektörü üzerine değerlendirmede bulundu.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklimlendirme cihazları yapılan sektörde düşüşün yaşandığını belirten Gümrükçüler, kendi şirketlerinde yerli yatırım azalırken, ihracatta herhangi bir azalma olmadığını aksine artış durumunda olduğunu kaydetti.

SALGININ YAYILMASINI ENGELLEYECEK ÇÖZÜMLER ÜRETİLDİ

Sektörün genelini değerlendiren Gümrükçüler, “Sektör kötü bir durumda gibi tanımlanacak şekilde kapatan firmalar yok. Henüz 2020 verileri açıklanmadı ama görünen bu yönde.” dedi.

Her firmanın covid-19 döneminde salgının yayılmasını engelleyecek çalışmalar yaptı diyen Gümrükçüler, ” Bazı firmalar UV ışınlar ile ilgili çalışmalar yaptı.  Biz firma olarak %100 taze hava ile ilgili çalışmalar yaptık. İmbat olarak birkaç saat içerisinde herhangi bir odayı yoğun bakım odası haline dönüştürebilmeye uygun klima cihazları ürettik.” dedi.

TEMİZ HAVA EĞİTİMİ ETKİLİYOR

Sektörün çeşitli sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak salgının yayılmasını önleyici faaliyetler yürüttüğünü belirten Gümüşçüler, taze havanın ve filtrasyonun önemine dikkat çekti. Özellikle okullardaki iç hava kalitesinin sağlanması konusunda da faaliyetler yürütüldüğünü söyleyen Gümrükçüler, “ Salgın döneminden 5-6 yıl önce İzmir’de yapılan araştırmadan bahsetmek gerekirse, sağlık anlamında iyileşmeler yapılan bir okulda ders başarıları %14 arttı. Sadece salgın ile ilgili değil iyi bir havalandırma sisteminin çok iyi durumda olması bile ülkenin geleceği için oldukça önemli.” ifadesini kullandı.

SEKTÖR TEMİZ HAVAYA ODAKLANDI

Sektörün bu süreçte %100 temiz hava konusuna odaklandığını söyleyen Gümrükçüler, “Birçok öneri yapıldı ancak mevcut binaların üzerindeki revizyonlar çok kolay değildi ve maliyetli idi çünkü  o binalar maksimum %30 temiz hava girmesine yönelik dizayn edilmiş durumda.” dedi.

Gümrükçüler, bu süreçte doğru çözümlerin yapıldığını da belirterek çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.