Sektör Analiz programına katılan Polikim Kimyasal Maddeler Kurucusu Necla Büyükyazıcı, kimya sektörü üzerine bilgiler verdi ve Türkiye’de yapılan çalışmaları aktardı.

Dünyada kimya konusunda en gelişmiş olan ülkelerin Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Kore olduğunu kaydeden Büyükyazıcı, Türkiye’nin kimya sektöründe zayıf kaldığını belirtti. 

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU: DESTEK

Türkiye'de değerli madenlerin bulunduğunu ve işgücü bakımından önemli olduğunu ifade eden Büyükyazıcı, fakültelerin kimya bölümlerinde çok değerli bilim insanlarının bulunduğunu ve bu kişilerin kimya üzerine çalışmalar yapmalarına bir noktada izin verilmediğini belirtti.

Bir süre sonra insanların destek göremedikleri için de projelerden çekildiklerini ifade etti.

“TEŞVİKLERİN ÖNDEN VERİLMESİ DESTEK SAĞLAYABİLİR”

Kimya sektöründe en çok maddi desteğe ihtiyaç olduğunu aktaran Büyükyazıcı, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumların destek vermeye hazır olduğunu ancak şartlarının zorlayıcı olduğunu belirtti. Büyükyazıcı,” Kimya sektörü ciddi maddi boyut gerektirdiği için önce gerekli harcamanın yapılıp daha sonra kurumlar tarafından tasdik edilmesi çok mümkün olmuyor. Bunun yerine bir denetleme kurulu kurulabilir. Önden teşvik amaçlı bir miktar destek sağlanıp daha sonra işlemlerin devam etmesi daha iyi olabilir.” dedi.

“KOROZYON ÖNLEYİCİ ÜRETİYORUZ”

Polikim kimya olarak ürettikleri ürünlerden de bahseden Büyükyazıcı, Türkiye’de üretilmeyen ve yurtdışından ithal edilen korozyon önleyici ürünün üretimini yaptıklarını ve  metalle suyun arasında bir tabaka oluşturarak suyun metale zarar vermesini önlediklerini açıkladı. 

KIŞIN FAYDA SAĞLAYACAK

Kapalı devre ısıtma sistemlerinde kullanılan bir ürün de ürettiklerini belirten Büyükyazıcı, ürünün ısıtma tarafına konulursa ısıtma sıvısı, soğutma kulelerine verilirse de soğutma sıvısı olarak kullandığını belirtti. Büyükyazıcı, “Bu ürünü özellikle Doğu bölgesindeki binaları göz önüne alarak yaptık. Havanın çok soğuk olması sebebiyle özellikle resmi kurumlarda ve okullarda hafta sonu kimse olmamasına karşın kaloriferler yanıyor çünkü boruların içindeki su donduğu için boruyu patlatıyor. Bu ürünü de o amaçla geliştirdik.” dedi.