Recep Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Uçuş Rotası programına katılan Tailwind Airlines Genel Müdürü Mehmet Bostan pandemi sürecinde havacılık sektörünün yaşadığı zorlukları ST Endüstri Radyoda değerlendirdi. 

Korona virüsün Çin’de ilk ortaya çıktığı zamanlarda Tailwind Airlines olarak fazla etkilenmediklerini ancak 15 Şubat’ta İran uçuşlarının durdurulması ve hemen ardından Avrupa uçuşlarının durdurulması ile birlikte sektörde ciddi bir daralma yaşandığını belirten Bostan, o dönemde sadece Türkiye’de kalan yabancıları ülkelerine götürmek ve yurtdışında kalan yurttaşları ülkeye getirmek için kurtarma uçuşları yaptıklarını dile getirdi. 

“TEDBİRLERE UYMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Özellikle Nisan ve Mayıs aylarının zorlu geçtiğini belirten Bostan, bir uçuşun permesini almak için 15 gün çabalandığını ve varış notasının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiğini ifade etti.
Bostan, “Haziran ayında bir normalleşme başladı ancak Almanya, Fransa gibi ülkelerde uçuş sıkıntıları çektik.” dedi. Herkesin sağlığının önemli olduğuna dikkat çeken Bostan, şartlar ne şekilde olursa olsun alınan tedbirlere her zaman uyacaklarının da altını çizdi.

“CİDDİ KAPASİTE DARALMASI YAŞANDI”

Yolcu uçaklarının yere inmesi ile beraber ciddi bir kapasite daralması yaşandığını ve bazı üretim ve ihraç malzemelerinde azalma olduğunu belirten Bostan, gereçlerin üretimi ve bunların çeşitli yerlere dağıtılması ve taşınması konusunun önem arz etmeye başladığını ifade etti. Sadece ülkemizde değil dünyanın diğer taraflarında da bu konuda bazı kolaylıklar sağlandığını belirten Bostan, normal şartlarda kabinde kargo taşınmasının söz konusu olmadığını ancak koltukta bazı ölçülerin içerisinde kalmak şartıyla kargo taşımasına izin verildiğini vurguladı. Bostan, “Biz de ona bağlı olarak birtakım malzeme taşıma işlemleri yaptık. Ancak çok sayılı bir şekilde bunu gerçekleştirdik.” dedi.

“DAHA ÖNCE TEDBİRLER ALMIŞTIK”

Geçtiğimiz yıllarda kuş gribi gibi birtakım hastalıkların zaman zaman havacılık sektöründe ilave tedbirler alınmasına neden olduğunu ancak covid-19 sürecinin bambaşka olduğunu ifade eden Bostan, uçuşlarda sağlığın korunması ve risklerin mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasının öneminin çok ciddi olarak vurgulandığını belirtti.
Bostan, normal yaşantımızda bu ve bunun gibi hastalıklara karşı daha hassas olacağımızı da sözlerine ekledi.