Endüstri Radyo’da Kobi’lerin Koçu, Finans Doktoru programına konuk olan Pina Eğitim Danışmanlık Sahibi ve İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pınar Salahoğlu, işletme yönetimi ve liderlik üzerine bilgiler verdi.

Covid-19 salgını dönemi öncesinde liderlik ve yöneticilik becerileri üzerine çok fazla eğitim yapıldığını ve çatışma yönetimi, etik, itibar yönetimi, performans ve değişim yönetimi gibi konu başlıkları üzerine eğitimler verdiğini belirten Salahoğlu, ancak değişen süreçle birlikte çalışan deneyimine önem verilmeye başlandığını söyledi.

ÇALIŞAN DENEYİMİ ÖNEM KAZANDI

Salahoğlu, “Şirketler daha çok çalışanlarının deneyimine odaklandı ve mutlu bir çalışma ortamı için faaliyet yürütmeye başladılar. Özellikle kişilerin kendilerini sağlıklı yaşam için baskı altında hissetmediği çalışma ortamları tercih edilmeye başladı. Bunlar şirket kültürüne de yerleştirilmeye çalışılan adımlar oldu. “ dedi.

Sağlık harcamalarını azaltmak, şirket çalışanlarının motivasyonunu yükseltirsek başarı da kendiliğinden gelir düşüncelerinin yerini çalışan deneyimlerine bıraktığını söyleyen Salahoğlu, Google, Facebook , Microsoft gibi birçok firmanın bu kültürü şirket içerisine yerleştirdiğini vurguladı.

ŞEFKATLİ LİDERLERE İHTİYAÇ VAR

Yeni dünyada liderlik kavramının nasıl olması gerektiği üzerine de bilgi veren Salahoğlu, şefkatli olmanın liderlikte fark yaratacağını belirtti.

Salahoğlu, “Sadece Türkiye için değil dünyada da bu konuşuluyor. Şevkat liderlere ihtiyacımız var. Empati yapmak, her konuda kendimizi karşı tarafın yerine koymak ama bunu yaparken de bir yanda duygularımızı yönetmek gerekiyor. Bu terimlerin tekrar gözden geçirmek ve insanlara anlatmak gerekiyor.  Zor durumlarda karşı tarafın sıkıntılarını çözmek için destek olmak gerekiyor. Yani o desteği çalışanların sürekli hissetmesi gerekiyor. Delege edip bırakarak işler yürümüyor artık.” dedi.

Kişinin kendisini dış etkenlere bağlamaması da motivasyon açısından önemlidir ancak şu an farklı bir dönemdeyiz diyen Salahoğlu, bazı durumlarda içsel motivasyonun yetmedini,  dışarıdan da motivasyona ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

SOSYALLEŞMEK İNSANLAR İÇİN ÖNEMLİ

Covid-19 salgını süreci sonrası kişilerin çalışma şekilleri üzerine de değerlendirme yapan Salahoğlu, “Bence insanlar daha çok çalışıyorlar şu anda çünkü mesai saati diye bir kavram kalmadı. Bu da kotivasyonu çok düşüren bir durum. Esnek çalışma saatleri geldi biraz o anlamda rahatladık ama özellikle yaratıcılık gerektiren işler de bir araya gelememek birçok olumsuz etki yaratıyor. “ dedi.

İnsanların sosyalleşmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Salahoğlu, anda kalmanın bu süreci sağlıklı geçirmek için gerekli olduğuna vurgu yaptı.