Kültür Endüstrisi programına konuşan Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Sercan Gidişoglu, sinema, dizi, tiyatro sektörlerinin pandemi dönemindeki durumları üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

Oyuncular Sendikası’nın 2011 senesinde kurulan genç ve yeni bir sendika olduğunu belirten Gidişoğlu, FIA (Uluslararası Aktörlük Federasyonu)’nun da yönetim kurulu üyesi olduğu aktif üye ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.

TÜM PERFORMANS SANATÇILARINI ELE ALIYOR

Gidişoğlu, “Oyuncular Sendikası dünyanın birçok yerinde geniş anlamda oyunculuk kelimesini ele alır ve tüm performans sanatçılarını işaret eder. Hem televizyonda, sinemada, seslendirmede görev alanlar hem de sahne üzerinde gösteri sanatlarıyla ilgilenen oyuncu, dansçı, opera sanatçısı gibi kişileri temsil eden tek örgütüz.” dedi.

Toplamda bin 500’ü aşan bir üyelerinin bulunduğunu belirten Gidişoğlu, üye sayısının daha fazlası olması gerektiğini ancak hem sektörde yapısal büyük sorunların olması dolayısıyla herkesin sendikalaşmasının mümkün olmadığını hem de genel anlamda örgütsüzlük kültürünün bulunmasından kaynaklandığını söyledi.

EN ÇOK DARBEYİ SAHNE SANATLARI ALDI

Pandemi döneminde tüm dünyada kültür sanat ve eğlence sektörünün en ağır darbeyi aldığını belirten Gidişoğlu, özellikle sahne üzerinde yapılan canlı gösterilerin kapatmalardan etkilendiğini ifade etti.
Gidişoğlu, “Şu anda salonların kapatılması söz konusu değil ama tiyatro sahnelerinde gösterilerin olması mümkün gözükmüyor.” dedi.

GİŞEDEN GELİR SAĞLANIYOR

Türkiye’de tiyatro bütçelerinin gelirlerinin birçoğunun gişe gelirlerinden sağladığını belirten Gidişoğlu, bu süreçte gelir olmamasına rağmen kira, fatura gibi birçok giderin de devam ettiğini kaydetti.

Gidişoğlu, “Endüstri dinamiklerinin olmamasından ötürü pandemide çok kırılgan durumda olan tiyatrolar bir anda varlık savaşının tam orta yerinde buldu kendin.” dedi.

BİREYSEL ÖDEME YAPILAMIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müzisyenler için başlattığı proje üzerine değerlendirme yapan Gidişoğlu, pandemi sürecinin başında bireysel sanatçıların işsiz kalması dolayısıyla onları yaşatmak amacıyla bakanlıktan bir talepte bulunduklarını belirterek  belirli bir ödeme yapılmasını istediklerini ancak kanuni bir engel olduğunu ifade etti.

Kanun gereği Kültür Bakanlığı’nın bireysel ödeme yapmak yerine proje yapma yetkisinin olduğunu söyleyen Gidişoğlu, “Bireysel sanatçılar serbest bir çalışma modeli ile çalıştıkları için vergilerini ödemelerine rağmen işsizlik fonuna bir katkıda bulunmuyorlar. Sanırım biz pandemi dönemindeki tüm ödemelerimizi işsizlik fonundan yaptık. Bu fona katkıda bulunmadığı için para verilemeyeceği söylendi.” dedi.

“BU BİZİM BİR MÜCADELEMİZ”

Performans sanatçılarının yanlış usulde çalıştırıldıkları için birçok iş kanunundan doğan haklarını da senelerdir alamadıklarını ve sendika olarak bununla mücadele ettiklerini belirten Gidişoğlu, “Bu bizim bir mücadelemiz. Sanatçı pandemi gibi bir durum olduğunda devlet yardımı alamıyor, işsizlik maaşı alamıyor. Yani aslında hem yanlış çalıştırılıyor hem de bunun ikinci bir defa cezası da ödüyor.” ifadelerini kullandı.