Etekteki Taşlar programına konuk olan Tiyatro Mess Prodüksiyon Kurucusu, Dizi, Reklam, Tiyatro Oyuncusu, Yaratıcı Drama Eğitmeni Seyhan Zenberek, koronavirüsü salgını döneminde sanat faaliyetleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

SANAT NE OLURSA OLSUN YAŞAMAK ZORUNDA

Sanat ne olursa olsun yaşamak ve insanlara ulaşmak zorunda diyen Zenberek, koronavirüsü salgınının büyük bir sıkıntı yarattığını belirtti.

Tiyatronun bu süreçte çaba sarf ettiğini ve mesafeli izleyici ile oyunlara devam ettiğini söyleyen Zenberek, vakaların artması ile birlikte bu oyunlara da ara vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Zenberek, oyunları dijital platformlara aktarma çalışmaları yaptıklarını ancak bu alanda çok başarılı olamadıklarını söyleyerek canlı bir tiyatro oyununun dijitalde sahnelenmesinin ciddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini vurguladı.

Zenberek, “Ne kadar sıcak, ne kadar samimi ve seyirciyi ne kadar içine alabilecek bu kıyaslanır. Hiçbir şey sahnenin ve seyirci etkileşiminin yerini tutmuyor.” dedi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI BAZI PROJELERE DESTEK VERDİ

İstanbul’un başkanlığını yaptığı bir Tiyatro Kooperatif Birliği’nin kurulduğunu söyleyen Zenberek, “Amaç, tiyatrocuyu bu ekonomik kısır döngüden kurtarabilmek ve yeni platformlar oluşturup kendi yaşamsal ve sanatsal üretimlerinin devamlılığını sağlayabilmek. Bu çalışmalar devam ediyor ancak henüz istenilen sonuçlar alınamadı.“ dedi.

Kültür Bakanlığı'nın desteklediği bazı projelerin de olduğunu belirten Zenberek, sesli-görüntülü dijital oyun projeleri gibi çeşitli oyunların desteklendiğini ve birçok tiyatronun da buna başvurduğunu açıkladı.