ST Endüstri Radyoda Murat Erdin’in hazırlayıp sunduğu Kültür Endüstrisi programına konuk olan SALT Kültür Kurumları Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner, kültür kurumlarının çalışmalarını değerlendirdi. 

Önümüzdeki yıl 10. yılını kutlayacak olan SALT Kültür Kurumları, daha çok araştırma temelli kültür kurumu olarak tanımlanıyor. İçerisinde sergiler, çeşitli konuşmalar, film gösterimleri ve atölye çalışmaları barındıran SALT, bünyesinde yer alan dijital bir kütüphane ile hem üretim yapıyor hem de kendi yaptıklarının dışında başkalarının üretimine katkıda bulunmayı da amaç ediniyor. 

SALT Kültür Kurumları olarak çalışmalarını anlatan Meriç Öner, “Biz burada sadece kültürü sergilemiyoruz aynı zamanda kültürü yaşadığımız bir alan var etmeye çabalıyoruz. Bugün gözden kaçmasın dediklerimizi ön plana taşımayı kendine ilke edinmiş bir kurumuz. Bu bakımdan da 21. yüzyılda olmanın farkında hareket ederek hem yüz yüze hem de dışarıdan uzmanlarla farklı içerikler sunmak için çalışıyoruz.” dedi.

Öner, Karaköy’de Bankalar Caddesinde yer alan SALT’ın, bünyesinde Osmanlı Bankasının paha biçilemez arşivini de muhafaza ettiklerini sözlerine ekledi.

“SALT ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI”

Mimarlık, tasarım, sanat, tarih ve ekonomi tarihi üzerine çalışmaların yer aldığı bir sergilerinin bulunduğunu ifade eden Öner, “ Bir anlamda aile arşivlerini de içinde bulunduran belgeler bütünü olarak nitelendirdiğimiz bu arşiv 19. yüzyıldan Anadolu coğrafyasını içeriyor. Bizim bildiğimiz fiziksel ve görsel dünyanın nasıl kurulduğunu, fotoğraflarla, kartpostal ile, haritalar ya da bir mimari proje veya sanatçının eskiz çalışmaları ile tarif edilebilir. Bunlar görsel dünyanın arkasındaki hikayeler aslında. “ dedi.

Dünyada bütün bunları bir araya getirip böyle bir çalışma yapan kurumların çok fazla bulunmadığını ifade eden Öner, SALT’ın 20. yüzyılın hafızasına hala 21. yüzyılın başlarında erişilebiliyor iken bu eserlerin sahaflarda parçalanmasını ya da insanların erişemeden kaybolmasını engellemek adına büyük bir adım attığını dile getirdi. 

“100 BİN KOLEKSİYONDAN OLUŞAN KÜTÜPHANE YER ALIYOR”

Salt araştırma adı altında kitap ve arşiv koleksiyonlarının derlendiğini belirten Öner, “ Burada 100 binin üzerinde yayının durduğu bir kütüphane var. Pandemi dolayısıyla kayıt oluşturulup kitaplar kontrollü bir şekilde incelenebilir. Burada önemli olan nokta şu; nadir kitaplardan güncel kitap ve dergilere birçok koleksiyon bulunuyor. “ dedi. Pek çok üniversitenin bile kolaylıkla erişemediği yayınların olduğunu dile getiren Öner, Sanatın, yapılı çevrenin ve bunun dışında sosyal ekonomik toplum çalışmalarının vurguladığı gibi kentsel çalışmalar ve bunlara kaynak oluşturacak titizlikle toplanan bir yayın koleksiyonu olduğunu da sözlerine ekledi.