Endüstri Radyo’da, Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programına konuşan Borusan Piyalepaşa Otomotiv CEO’su Halil Öztürk, otomotiv sektörünü değerlendirdi. Covid-19 salgınının başladığı Mart ve Nisan aylarında satışların düşme eğiliminde olduğunu söyleyen Öztürk, özellikle servis tarafında Haziran ayında en yüksek cirolardan birini yaptıklarını belirtti.

Bu dönemlerde satışın düşmesi beklenirken özellikle spor otomobil satışlarında bir artışın yaşandığını vurgulayan Öztürk, ikinci el ve spor otomobilin değerinin yükseldiğini ifade etti.

SALGININ ÜRETİMDEKİ ETKİSİ AZALDI

Öztürk,” Bunun tek nedeni covid-19 salgını değil. Yılbaşından itibaren Türkiye’de toplam otomobil satış tahminleri çok düşüktü. Markalar da o nedenle adet sayılarını düşürdüler. Talep var, arz yok. Dolayısıyla fiyatlarda da artış yaşandı.” dedi.

2021 Ocak ayında sevindirici gelişmeler oldu diyen Öztürk, öncelikle sıfır otomobilde çok fazla bulunamayan bazı modellerin artık gelmeye başladığını ve salgının üretimdeki etkisinin azaldığını söyledi. Öztürk, “Hem insanlar hem de şirketler, fabrikalar kapasitelerini artırdılar. Şu anda istediğiniz modelde istediğiniz marka aracı bulabilirsiniz.” ifadesini kullandı.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARINDA ARTIŞ VAR

Elektrikli otomobil satışlarında hızlı bir artış olduğunu belirten Öztürk, sıfır otomobillerde 800 bin adet, ikinci el otomobillerde ise bu rakamın 10 milyon adet civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Öztürk,” Artık hem fiyatlar makul hale geldi hem de gerçekten ihtiyacı olduğunu düşünen insanlar otomobil değiştirme yoluna gitti. Artık bir evde iki araç varsa bunların biri mutlaka elektrikli olmalı. Şu anda Norveç’te neredeyse araçların %50’i elektrikli.” dedi.

Türkiye’nin elektrikli otomobil üretmek konusunda geç kalmadığını söyleyen Öztürk, elektrikli otomobilin %100 çevreci olmadığını çünkü pil teknolojisinin kullanıldığını belirtti. Öztürk, “Bir otomobilin çevreci olabilmesi için ortalama 2 sene süre gerekiyor. Çünkü otomobil üretirken kullandığınız aksamların çevreye verdiği zarar 2 yılda absorbe ediliyor.  Daha sonra artık sıfır emisyon olduğu için neredeyse 2 senenin sonunda diğer otomobillere göre %100 çevreci ve sağlıklı konuma ulaşıyor.” dedi.