Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Ekol Demir Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Elif Tülay, covid-19 salgınının sektörde büyümeye neden olan etkilerini Endüstri Radyo’da anlattı. 

HER SEKTÖRÜN HAMMADDESİ

Demir çelik, her sektörün hammaddesi diyen Tülay, bu dönemde sektörün avantajlarını gördüklerini kaydetti. Tülay, “Ne üretmek istiyorsanız üretimin her noktasında bir şekilde demir çelik yer alıyor. Örneğin, salgın döneminde makine üretimi durmadı. Dezenfektan yapıldı, kimya sektörü aynı şekilde üretime devam etti. Gıda ve paketlemeye ciddi yatırımlar yapıldı. Bu alanların tümünde zaten demir çelik ile imal edilen makineler yer alıyor. Dolayısıyla biz salgın döneminde ara vermedik. Aksine daha fazla mesai ile çalıştık diyebiliriz.” ifadesini kullandı.

Covid-19 salgını ile birlikte üretim yaptıkları alanların değiştiğini söyleyen Tülay, “Bu dönem öncesinde ayakkabı, tekstil, gıda makineleri gibi üretim yapan firmalar ile çalışıyorduk. Ancak bu süreçte dezenfektan dolum ve maske makinesi üreten firmalara çelik sağladık. Yani tekstildeki boşluğu bu alanlardaki üretimin artması doldurdu.” dedi.

TALEPLERDE DEĞİŞİKLİK YAŞANDI

Bu döneme özel taleplerde de bir değişiklik yaşandığını belirten Tülay, “Biz %50 olarak plastik kalıp çeliği tedariği sağlayan bir firmayız. Örneğin, tek kullanımlık plastik bardak, tabak gibi ambalaj makinelerinde kullanılan çelikler bunlar. Önceden %50 kapasite ile çalışırken müşterilerimizin talebi arttı ve %70’e çıkardık. “ dedi.

Tülay, bundan sonraki süreçlerde de bu durumun devam edeceğini düşündüğünü belirterek, yeni dünya düzeninde bazı şeylerin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını vurguladı. Tülay, “Dünya çok hızlı değişiyor. Artık zamanı daha iyi kullanıyoruz. Zaman yönetimi konusunda salgın süreci bize çok avantajlar sağladı. “ifadesini kullandı.