Reel Piyasalar programına konuşan Intecro Robotics CFO’su Serhat Uğural,dijital dönüşüm ve robot teknolojileri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Sanayi Devrimi bu zamana kadar 3 aşama ile geldi. Bunlar; üretiminin makineleşmesi, üretimin serileşmesi ve üretimin otomasyonu diyen Uğural, dijitalleşme sürecinin, son yıllarda Almanların adını koymuş olduğu haliyle endüstri 4.0 ve bunun Türkiye'deki adıyla sanayide dijital dönüşüm olarak karşımıza çıktığını belirtti.

VERİMLİLİK ANLAMINDA KATKI SAĞLIYOR

Dijitalleşme süreci içerisinde firmaların hem iş yapış biçimlerinde hem de imalat proseslerinde çeşitli bir değişimin içerisine girdiklerini söyleyen Uğural, ilerleyen dönemlerde işin daha çok ofislere gitmeden yürütüleceğini ifade etti.

Uğural, “İmalat ile ilgili süreçlerde üretim verimliliği ve üretim süreçlerinin optimizasyonu açısından dijital dönüşüm çok katkı sağlıyor. Her türlü işle ilgili olarak bizim bir katma değer üretiyor olmamız gerekiyor.” dedi.

Intecro Robotics olarak robotik dönüşüme yönelik entegrasyon hizmeti verdiklerini söyleyen Uğural, “Dolayısıyla firmalar bize buna yönelik olarak ihtiyaçları ile gelmiş olduklarında biz onların ihtiyaçlarını analiz ediyoruz, onların kendi yapmış oldukları analizleri karşılıklı olarak değerlendiriyoruz ve bunların sonucunda da onların ihtiyacı olacak olan robotik çözümleri sunuyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’NİN PAZAR PAYI BÜYÜK

Dünya robot pazarı üzerine de bilgiler veren Uğural, “Global pazar yaklaşık olarak 654 bin 500 adet robot seviyelerinde yani 27 buçuk milyar dolardan bahsediyoruz. En büyük payını alan ülkede ise Çin. Türkiye ise, biz yaklaşık olarak 130 milyon dolarla 3100 adet seviyelerinde yer alıyoruz. Özellikle Uluslararası Robot Federasyonu’nun verilerine göre Türkiye büyüme potansiyeli olan önemli pazardan bir tanesi.” dedi.

Türkiye’nin en büyük dezavantajlarından birini,  Türkiye’nin hali hazırda üretmiş olduğu bir ticari yerli robot olmamasından dolayı tamamen ithal olarak çalışması olarak açıklayan Uğural, bunun da cari açığa etkisinin olduğunu belirtti.

Uğural, ar-ge çalışması halinde tamamlamış olduğukları Metal-G adında bir robotlarının bulunduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“ %100 yerli ve kaynak teknolojileri için direkt metal imalatı ile ilgili olarak kullanmak üzere tasarlanmış ve öğretilmiş olan bir robot. Umarım ilerleyen zamanlarda İntecro olarak ticari bir ürün halinde piyasaya sürebiliriz.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.