Lider Kadınlar programına konuşan Rezilyans Türkiye Kurucusu, Çiğdem Görener, duygusal dayanıklılık üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

REZİLYANS, AYAĞA KALKMA BECERİSİ

Rezilyans yani duygusal dayanıklılık kavramını zorluklardan zihinsel olarak büyüyerek, öğrenerek ve güçlenerek ayağa kalkma becerisi olarak tanımlayan Görener, burada önemli olan durumun düşmemek değil tekrar ayağa kalkmak olduğunu açıkladı.

Görener, “Örneğin, bugün dünya olarak bir zorluk yaşıyoruz. Hepimiz hem özel hayatımızda hem de iş hayatımızda zorluk yaşıyoruz. Bununla birlikte aslında zorluk hep hayatımızda vardı. Hiçbir zaman güllük gülistanlık bir hayat yaşamadı insanoğlu. Günlük stresler, iletişim sıkıntıları, iş hayatında yaşadığımız zorluklar gibi çoğaltabiliriz. Her tür değişim kendi zorluğuyla geliyor ve karşımızda bir engel gibi duruyor. Zaten rezilyans o kadar insani olarak bakar ki, tanımlarından biri de; sakin ve kendinizden emin hissetmeseniz bile, baskı altında kırılmama ve yere düştüğünüzde ayağa kalkma becerileridir.” açıklamasında bulundu.

2020 REZİLYANS KAVRAMININ ZİRVE YILI OLDU

Rezilyans kavramının pozitif psikolojinin altında yer aldığını belirten Görener, Amerika, Avrupa ve bütün dünyada üniversitelerde bunun üzerine çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Şirketlerin de rezilyansı faaliyetlerinin içine aldıklarını söyleyen Görener, “Özellikle koronavirüsü salgını ile birlikte rezilyans kavramı firmalarda çok konuşulmaya başlandı. Mesaj şuydu; ayağa kalkmamız gerekiyor. Zor zamanlar yaşadığımız birçok an olabilir ancak tüm dünya olarak aynı anda zorluk yaşadığımız nadir süreçlerden birinden geçiyoruz. O yüzden konuşulmaya ve araştırılmaya da devam edecek ve 2020 yılını rezilyans kavramının zirveye çıktığı bir yıl olarak kabul edebiliriz.” dedi.

Görener, Türkiye’de kavramın son 5-6 yıldır daha da yaygınlaştığını aktardı.

DEĞİŞİKLİKLERE HIZLI ADAPTE OLMAK

Esneklik ve adaptasyonun önemli olduğuna da vurgu yapan Görener, bu kadar çok değişkenin olduğu zamanlarda direnmek değil esnek olmanın gerektiğini belirtti.

İnsanlar adapte olabilirse şirketler adapte olur diyen Görener, “Yaşanan yeni duruma, bu belirsizliklere ve hızlı değişime karşı ayağa rahatlıkla kalkabilmek önemli.” ifadelerini kullandı.

Görener, rezilyansı hayatının içine almış ve bir yaşam felsefesi haline getirmiş kişilere ‘rezilyant’ denildiğini söyleyerek düşmekten korkmayan, düştüğünde tekrar ayağa kalkabilen ve yeniliklere, değişimlere hızlı adapte olabilen kişilerin rezilyant olduğunu sözlerine ekledi.