Eve İş Götürme programına konuşan Emulzer Likit Yalıtım Teknolojisi Proje ve Teknik Satış Müdürü, İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan, asfalt ve beton yol uygulamaları üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

RENKLİ ASFALTLAR KONUŞULUYOR

Asfalt sektörünün sürekli gelişen bir sektör olduğunu ve içerisine yeni kimyasallar aktive edildiğini belirten Ercan, şu anda renkli asfaltların üretildiğini söyledi.

Hem trafik kazalarını engellemek hem de psikolojik olarak insanların daha ferah ve güven ile yollarda hizmet alabilmesi için renkli asfaltların konuşulduğunu ifade eden Ercan, bunun yanı sıra poroz asfaltın da yollarda tercih edildiğini belirtti.

Ercan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin renkli asfalt konusunda çalışmalar yaptığını kaydetti.

BETON YOLLAR DENENİYOR

Asfaltın avantajları ve dezavantajları olduğunu söyleyen Ercan, bunun yanı sıra beton yolların konuşulmaya başlandığını belirtti.

Ercan, “Beton yolların denemeleri Kemerburgaz ve Afyon’da yapıldı. Türkiye Çimento  müstahsilleri Birliği kurumsal olarak denemeler yapılıyor.” dedi.

ZEMİN ÇOK ÖNEMLİ

Asfaltın ve betonun tercih edilmesinde zeminin çok önemli olduğuna vurgu yapan Ercan, “Asfalt beton yollara göre daha ucuz, tamiratı daha kolay. Hava koşullarına karşı dayanıklı olması da çok önemli.  Betonun uzun yıllar kalabilmesi durumu söz konusu ve biraz daha pahalı.” ifadelerini kullandı.

Ercan, özellikle ülkemizde battı çıktıların çok fazla olduğunu ve su birikintilerinin burada yoğun yaşandığını belirterek su debisindeki artışları minimize etmek için poroz asfaltların ve poroz betonların konuşulması gerektiğini ve su yalıtımının da önemli olduğunu vurguladı.