Eve İş Götürme programına konuşan Gökkuşağı Yapı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Avcı, pandemi döneminde inşaat sektörünün durumu üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

SALGIN SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Koronavirüs salgınının bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten Avcı, yeni projelerin başlamadığını, mevcut projelerin askıya alındığını ve kentsel dönüşümün de istenilen oranda başarılı olamadığını söyledi.

Avcı, dünyayı sarsan ekonomik kriz ile birlikte konut fiyatlarında artış yaşandığını ve bu sebeple satışların da etkilendiğini belirtti.

YAPI SİSTEMLERİ BÜYÜK BİR PAZARA SAHİP

Yapı sistemleri sektörü üzerine de bilgiler veren Avcı, sektörün inşaatın bütün aşamalarını kapsadığını ve büyük bir pazara sahip olduğunu söylerken Türkiye’nin de dünya çapında ciddi bir başarısının olduğunu vurguladı.

Avcı, “Günümüz dünyasında çok fazla yerlilikten bahsedemeyiz çünkü global firmalar yatırım yapıyor. Örneğin boya sektörü yapı malzemelerinin ciddi cirolarının olduğu bir sektör. Onun da neredeyse yüzde 60’ı yabancıların elinde. Burada önemli olan yatırımın gelmesi. Yatırım geliyorsa kamuda yerli firmaları, daha küçük firmaları destekliyor. Ancak globalde maalesef yerlilikten bahsedemeyiz.” dedi.

Avcı, pazarda global firmalarla rekabet etmeye çalıştıklarını ancak dünya devlerinin pazarı yerlilere çok bırakmadığını söyledi.

REKABET İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞILMALI

Rekabet koşullarının istenilen düzeyde olmadığını ancak kamunun bu anlamda çalışmalarının olduğunu belirten Avcı, firmaların tercih edilmesinde markaların bilinirliğinin neden olduğunu ifade etti.

Avcı, “Kamuda yerli malı belgesi olan ürünler daha avantajlı. Orada kullanabilirsiniz. Burada yerli üreticinin yapması gerekenler; biraz daha fazla çalışmak, inovasyonu desteklemek, ihracata önem vermek, yeni teknolojik çalışmalar yapmak diyebiliriz.” açıklamasında bulundu.