Koronavirüs günlerinde kısmen uzak kaldığımız spor alanlarını evimize taşıyoruz. Hatta bazı sporcular antrenmanlarını online olarak evde yapıyorlar. Ancak takım oyunlarını evde yapmamız pek mümkün değil. Durum böyle olunca ilgili federasyonlar maçları seyircisiz oynatıyorlar. İçinde bulunduğumuz günlerde en çok tartışılan konu futbol nasıl oynanacak? Maçlara taraftar alınmıyor. Ayrıca Tokyo Olimpiyatları'nın da önümüzdeki yaz yapılacağı belirtildi. Tüm bu konuları İzmir Bakırçay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Talimciler ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

SPOR BİR KÜLTÜR MİRASI

Dünya tarihinde önemli spor organizasyonlarının Antik Yunan’da ortaya çıktığını ve Olimpiyat Barış’ı kavramının günümüze kadar geldiğini belirten Talimciler, sporun hayatın her anında insan yaşamında önemli bir yeri olduğunu belirtti. Koronavirüs nedeniyle ertelenen spor organizasyonlarının büyük sıkıntı yarattığını ifade eden Talimciler, olimpiyatların yapılacağının kesin olmadığını çünkü sürecin belirsiz olduğunu söyledi.

Spor konusunu detaylı bir şekilde masaya yatırmak gerektiğini belirten Talimciler, “Spor kültürü aynı zamanda o ülkede yaşayan insanların diğer bütün alanlarıyla da çok yakından bağlantılı olan bir yapının karşılığını veriyor bize. Dünyanın en eski organizasyonlarından bir tanesi. Bu yüzden spora baktığınız zaman gördüğünüz şey sadece oradaki organizasyonlar değil. Aynı zamanda insanlığın yaratmış olduğu bir kültür mirasıdır.” dedi.

STADYUMLAR DİJİTAL OLUYOR 

Stadyumların bir zamanlar sadece futbolun oynandığı ve diğer günlerde boş kalan mekanlar olmadığını belirten Talimciler, özellikle 1990'lar ile beraber yavaş yavaş şekil değiştirmeye başladığını ve neo-liberal politikaların sporda özellikle futbolda da karşılığını görmeye başladığımızı söyledi. Türkiye’de de stadyumlarda benzer değişiklerin olmaya başlandığını da belirtti.
 
Real Madrid Kulübünün şu anda  Santiago Bernabeu stadyumunu yenilediğini ve 3 bin yeni koltuk ekleyerek kapasitesini 82 bine çıkarmayı planladığını söyleyen Talimciler, Real Madrid müzesinin genişletildiğini, e-spor turnuvası eklendiğini, 3 adet otel ve birçok restaurantında bulunacağını belirtti.

STADIN MALİYETİ 525 MİLYON EURO

Tamamen dijital bir ekrandan dış cephe yapıldığını ve reklam alanı olarak kullanılacağını ifade eden Talimciler,”Taraftarlar bir ağa bağlanarak maçı telefondan da takip edebilecek ve pozisyonun tekrarını görebilecek.” dedi. 
Stadın maliyetinin 525 milyon euro olduğunu belirten Talimciler, yenileme sonrasında 150 milyon euro daha fazla gelir elde etmeyi planladıklarını ve yıllık gelirlerini 1 milyar euronun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

GELİŞMİŞ ÜLKELER SPORDA DAHA BAŞARILI

Spor alanındaki gelişmişliğin yalnızca ekonomik anlamdaki bir başarıyla doğru orantılı olmadığını, demokratikleşme ile bağlantılı olduğunu belirten Talimciler,” Ekonomik anlamda daha fazla Gayri safi milli hasılaya sahip olmak demek sporda başarı sağlanacak anlamına gelmiyor. Ekonomi bakımından üst sıralarda olan birçok ülke var ancak sporda başarı demokrasi, hukuk, liyakat gibi birçok alanı kapsayan anlayışın egemen olduğu ülkelerde görülüyor. “ ifadesini kullandı.