Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Erçelik Isı Genel Müdürü Ertan Çelik, basınçlı kaplar ve ısı enerjisi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi. 

Normal basıncın üzerine çıktığımız bütün kapları basınçlı kap diye tanımlıyoruz diyen Çelik, basınçlı kaplar tehlike arz ettiği için standartlarına uygun emniyet tedbirleri koyduklarını söyledi.

HER PROJEYE FARKLI UYGULAMA 

Basınçlı kaplar deyince daha çok kaza ve eşanjör sistemlerini ele aldıklarını belirten ve buna uygun şekilde imalat ve üretim yaptıklarını söyleyen Çelik, bu üretimleri standartlar tarafından tanımlanmış bütün enstrümanları ve kontrol ekipmanları çerçevesinde yaptıklarını ifade etti.

Çelik, her projeye uygun farklı Türk standartlarını kullandıklarını da ekledi.

BİRÇOK FARKLI DALLARI MEVCUT

Üretim yapan birçok sektörün buharı çok amaçlı kullanabildiğini belirten Çelik, sıcak suyun ısıtma amacıyla kullanıldığı gibi kızgın suların da üretim amacıyla kullanıldığını vurguladı. Çelik, “Kızgın yağ proseslerinde basıncı çok yükseğe çıktığı için yüksek sıcaklık ihtiyacı olan ve üretimde kullanılan birçok farklı dalları mevcut.” dedi.

Sıcak havanın kullanım alanlarını ise boyahaneler, büyük fabrikaların ısınması ve direkt sıcak havaya ihtiyacı olan ve üzerine püskürtme yapılan ürünlerde kullandıklarını açıkladı.

DAHA ÇOK KATI YAKIT REZERVİ BULUNUYOR

Kazanların yakıta ve şekline göre tanımlandığını söyleyen ve yakıtlara göre kazanın da katı-sıvı gaz yakıtlı kazan olmak üzere ayrıştırıldığını belirten Çelik, kazanların şekline göre de su ve alev duman borulu kazanlar olarak ayrıldığını söyledi.

Çelik, “Yüksek basınç olan yerlerde su borulu kazanlar, daha düşük basınçta ise alev duman borulu kazanlar kullanmayı tercih ediyoruz.” dedi.

Çelik, “Ülkemizde doğalgazdan daha çok katı yakıt rezervimiz var. Dolayısıyla katı yakıt üzerinde de çok çalışmalar yaptık. TÜBİTAK onaylı toz kömür yakma sistemini yüksek verimde yakarak birçok tesiste bu projeleri uyguladık.” dedi.