Satış 4.0 Dünyası programına konuşan Etkin Proje Danışmanlık Yönetici Ortağı İbrahim Gedikoğlu, devlet destekleri ve stratejik ar-ge Yapılanması süreçleri üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Ulusal destek programlarında eğer proje uygunsa TÜBİTAK desteklerini tercih ettiklerini söyleyen Gedikoğlu, TÜBİTAK'ın bu anlamda iyi bir düzeyde olduğunu belirtti.

Gedikoğlu, “TÜBİTAK,  sanayi destekleri için yıllık yaklaşık 500-600 milyon TL civarında bir bütçe ayrılıyor. Biraz daha bu bütçe büyütülürse çok daha faydalı olacak çünkü sanayi tarafında ok benimsendi ve sonuçlar ciddi şekilde elde edilmeye başlandı. Tüm şirketler ve sektörler bu desteklerden faydalanabilir ancak son yıllarda kobi’ler biraz daha ön plana çıkarıldı. Artık TÜBİTAK kobi’ler için daha yoğun kullanılıyor diyebiliriz. Bizim de proje sayımız bini aştı.” dedi.

PROJE YENİLİKÇİ OLMALI

TÜBİTAK destek projelerinde önemli olan noktalara değinen Gedikoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle projenin yenilikçi olması gerekiyor. Sizin hem bireysel hem kurumsal olarak bu projeyi yapabilme kabiliyetiniz ve projenin ticarileşme potansiyeli çok önemli. Bir proje dökümanı hazırlanıp sunulduğunda uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Uzmanların işletmeleri ziyaret ederek rapor yazması sonunda da kabul görürse destek başlıyor.” dedi.

Gedikoğlu, başarının teknik ve ticari açıdan başarılı olmasının şart koşulmadığına da dikkat çekerek disiplinli bir çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Gedikoğlu, “Yarın ya da 1 yıl sonra piyasaya çıkarmanız gereken ürünü TÜBİTAK’a proje olarak sunmanız şart değil. Projede bundan daha fazlasını hayal etmeniz gerekir. Ulusal yenilik tarafına doğru bir ilgisi olmalı çünkü son dönemde artık lokal ürün kalmaz oldu. Neredeyse tüm ürünler global ürünlerle kıyaslanır pozisyonda. Bunun için bazen akademik destek veya araştırmacı mühendislerin emeği önemli hale geliyor. Tek ürün bazlı değil daha çok platform geliştirmek üzerine eğilmekte fayda var.” dedi.

Gedikoğlu ayrıca, TÜBİTAK’ın proje destekleme oranının kobi’ler için yüzde 75 olduğunu söyleyerek desteğin hızlandırıcı etkisi olması gerektiğini ancak desteğin belirleyici olmaması gerektiğini belirtti.
 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.