Eve İş Götürme programına konuşan  İstanbul Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Psikolog Yeliz Arda, pandemi sürecinin iş yaşamına olan etkisi üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

“EKONOMİK BELİRSİZLİK KAYGI YARATIYOR”

Ekonomik belirsizliklerin çalışanlar üzerinde büyük kaygılar yarattığını belirten Arda, bazı kişilerin haftanın belirli günlerinde çalıştığını ancak bir kesimin de hiç tatil yapmadan işlerini devam ettiğini dile getirerek oldukça zor bir süreçten geçtiklerini kaydetti.

Arda, “Ekonomik kriz bahane edilerek daha fazla çalışmak zorunda bırakılan insanlar var. Stres ve tükenmişlik ne yazık ki çok fazla.” dedi.

Pandemi sürecinin hem işveren için hem de çalışan için çok zorlu bir süreç olduğunu ve ekstra bir durum yaşandığını belirten Arda, işverenlerin de krizi yönetmeye çalıştıklarını belirtti.

“KISIR DÖNGÜ İÇİNDEYİZ”

Bir kısır döngüde olduğumuzu ve kişiler arası iletişimin de bozulduğunu ifade eden Arda, “İletişimde sıkıntılar yaşayan kişiler kendini ifade edemiyor. İfade edemediği için de aile içerisinde çocuğuyla, eşiyle veya sosyal çevresinde iletişimi bozuluyor.” dedi.

Burada liderlere ve yöneticilere büyük işler düştüğünü belirten Arda, hem çalışma arkadaşlarıyla hem de yöneticilerle düzenlenecek minik toplantıların etkili olacağını ve özellikle yapılan online toplantılarda sürekli eleştirel bakış açısının azaltılmasının doğru olacağını vurguladı.

“RUTİN ÇALIŞMA ŞEKLİ OLUŞTURULMALI”

Bu duruma online zorbalık adını veren Arda, pandemi süreciyle birlikte durumun giderek arttığını da belirtirken İsveç’te yapılan araştırmaya göre intihar eden kişilerin %15’inin mobbing nedeniyle intihar ettiğinin altını çizdi.

Bu kriz anlarında rutin oluşturmanın son derece önemli olduğuna dikkat çeken Arda, “Hoşumuza giden şeyleri tabii ki 7/24 yapamayız. Rutin bir çalışma şekli oluşturmak burada önemli.” dedi.

Ekip arkadaşları oluşturmak, aile içerisindeki yapabilecek etkinlikleri planlamak da gerekli diyen Arda, planlı olunduğu zaman kişilerin bir sonraki kaygı adımı ile karşılaşmadıklarını belirterek işten geri kalan kısmın planlandığı takdirde psikolojik olarak daha sağlıklı olunacağını sözlerine ekledi.