Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programına konuk olan AS Dış Ticaret ve Peyzaj Firma Sahibi Aylin Özçelik peyzaj mimarisi ve Türkiye’deki yeri üzerine değerlendirmede bulundu.

İnşaat sektörünün her zaman Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu ve inşaat kötüye gittiğinde ülkenin birçok alanının da etkilediğini belirten Özçelik, inşaat sektörünün bu denli önemli olmasının yanında peyzaj sektörünün gereken önemi görmediğini aktardı. Özçelik, “Sektör, Avrupa ve diğer ülkelerdeki peyzaj sektörü kadar önemsenmiyor bizim ülkemizde. Akıllı binalar, ultra lüks villa kentler yapılıyor ancak asıl oraya değer katacak ve insanlara cazip gelecek peyzaj düzenlemesi için yeteri kadar zaman ayrılmıyor.” dedi.

PEYZAJ SADECE ÇİÇEKTEN İBARET DEĞİL

Peyzaj denilince insanların aklına çiçek geldiğini de belirten Özçelik, otopark, yol, yürüyüş yolları, kaldırımlar, garaj ve dış mekanda sert zemin üzerine yapılan her şeyin peyzaj konusu olduğunu ifade etti. Özçelik, sert zemin planladıktan sonra sulama sistemine, toprağın iyileştirilmesine ve bitki dikimine geçildiğini de belirtti.

YERLİ ÜRETİM KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPILDI

Peyzaj konusunda yerli ve yabancı üretim fiyatlandırmasının farklı olduğunu dile getiren Özçelik, ithal ürünlerin euro ile gelmesinden dolayı peyzaj çalışmalarının normalin üstünde olabileceğini belirtti. Özçelik, “Peyzaj konusunda bizim ülkemizde maalesef yeni yeni üretimler yapılmaya başlandı. Bazı bölgelerimiz var bu konu üzerinde çalışmaların yapıldığı. Devlet desteği görmeden kendi şartlarıyla peyzaj çalışması yapmaya çalışan kişiler var.” dedi.

Özçelik, bir dönem devletin destek verdiği ve dönüşümünü birkaç sene sonra istediği kredilerle seralar kurulduğunu ancak seralarda çalışacak insan bulunamadığı için bu girişimlerin yarım kaldığını da sözlerine ekledi.