Etekteki Taşlar programına konuşan Haber Spikeri, İletişim Danışmanı ve Motivasyon Konuşmacısı Burak Törün, yeni normalde iletişim üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

KİŞİLER KENDİLERİNİ DAHA FAZLA TANIMA FIRSATI BULDU

Koronavirüsü salgını sonrasında evlerimize ve özellikle de kendi içimize kapandık diyen Törün, kişilerin içine kapandıkça kendilerini daha fazla tanımaya başladıklarını ve kim olduklarını öğrenmeye başladıklarını belirtti.

Törün, “Ben her zaman verdiğim seminerlerde insanları Tanrının yeryüzündeki fiziksel ifadesi olarak tanımıyordum. Bunu bu süreçte çok daha net görmeye başladık diye düşünüyorum çünkü düşüncelerimiz o kadar güçlü ve etkili ki, hayat ile hayal arasında ince bir çizgi olduğunu bu dönemde çok daha net bir şekilde fark ettim. İnsanların daha fazla sevgi dolu bir iletişim kurmaya başladığını anladım.” dedi.

BENCİ DAVRANMAYA BAŞLADIK

Eskiden ruhsal yolculukta olan insanlarız diyorduk ama pandemi süresi ile baktık ki biz insanlık yolculuğunda olan ruhlarız diyen Törün, kişilerin bu süreçte yalnızca kendilerini değil başkalarını da gözetmeye ve düşünmeye başladıklarını söyledi.

Törün, “Bencil kelimesinden ise ‘Benci’ olma yolunda ilerledik. Ne demek bu; biz artık uzaktan selamlaşıyoruz, öpüşmüyoruz, sarılmıyoruz ve birbirimizi dışsal kötülüklerden koruyoruz. Asıl kötülüğün içten geldiğini de bildiğimiz için bu süreçte kendimize dönüp daha benci davranmaya başladık. Benci ne demek, önce kendi kabına dolduran fakat doldurduğu kaptan herkesin yararlanmasını isteyen insandır. İşte bu dönemde bunu görmeye başladık. Kısıtlanan sosyal hayat, değişen çalışma düzeni ve farklılaşan öncelikler salgın sürecinin yeni alışkanlıklarını da bu şekilde belirlemeye başladı.” açıklamasında bulundu.

EGO İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILMALI

Bu süreçte insanlardan ayrılmadık ve kavga etmeye başlamadık diyen Törün, “İçimizdeki ego bizi insanlardan ayırmaya başladı. O zaten hep ayırmaya meyillidir. Ancak evlere kapanınca,  küçücük evlerimizde meydan savaşı yaşanmaya başladı ama yaşam bizi önce sınava alıyor sonra derslerini veriyor. Biz böylece aslında, yüzyıllar boyu yapmamız gereken şeyi yapmaya ve öğrenmeye başladık. En yakınlarımızla, sevdiklerimizle nasıl paylaşırız? Nasıl birbirimize saygı duymalıyız? Özel alanlarımıza müdahale etmemeyi nasıl öğrenmeliyiz? sorularını burada deneyimledik.” dedi.

Törün, eve kapanmanın getirdiği psikolojik sorunlarla birlikte her şeyden önce bu dönemde psikolog, psikiyatri ya da iletişim koçlarının değerinin ve öneminin daha fazla arttığını belirterek panik, korku, kaygı gibi sıkıntıların ortaya çıktığını söyledi.

Törün, yeni koşullara adapte olmaya çalışmanın başta stres ile birlikte pek çok tepkiye neden olduğunu ancak ego ile iş birliği yapmanın öğrenilmesi halinde işlerin kolaylaşacağını sözlerine ekledi.