Pandemi sürecinin sonuçlarını birçok ülke gibi Türkiye’de tahmin edemedi diyen İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, finansman faaliyetlerin etkisini Reel Piyasalar programında ST Endüstri Radyoda anlattı.

“REKABET KOBİ’LERDE DAHA ILIMLI YAŞANIYOR”

Birçok büyük firmanın profesyonel olmadığını düşünen Önel, bir ürün alındıktan sonra kullanmaya başlanılan andan itibaren bir sorunla karşılaşıldığında muhatap bulunamadığını belirtirken müşteri memnuniyeti nasıl sağlanır, hata nasıl telafi edilir gibi konuların önemli olduğunu vurguladı.

KOBİ’lerde müşteriler sürekli aynı kişilerden alışveriş yaptığı için ona karşı bir sorumluluk hisseder diyen Önel, hem Anadolu’daki hem de büyük şehirlerdeki  KOBİ’lerin rekabeti daha ılımlı şekilde yürütme oranının yüksek olduğunu belirtti.

“PANDEMİ SONUÇLARINI TAHMİN EDEMEDİK”

Pandemi sürecinin sonuçlarını dünyadaki birçok ülkenin tahmin edemediğini ifade eden Önel, reel sektör olarak Türkiye’nin de hazırlıksız yakalandığını belirterek, bir anda yaşanan kapatmaların sektörde ciddi etkilerinin olduğunu ve en fazla turizm, yiyecek-içecek, kırtasiye gibi sektörlerin etkilendiğini belirtti.

Tüketici tarafında ise uzaktan çalışmaya geçilmiş olması, işten çıkarmaların yaşanması ile hane içinde de gelir sıkıntılarının olduğunu söyleyen Önel, “Haziran ayında kısıtlamaların kaldırılmasına kadar üretim yer yer %70 oranında bir düşüş yaşadı. Kısıtların kaldırılması ile birlikte ertelenen talep dediğimiz şey açılınca yukarı doğru bir ivme yakaladık. Ağustos ayında kredi faizlerini arza açması hem otomotiv, konut, beyaz eşya gibi alanlarda ciddi bir talep yarattı.” dedi.

ÜRETİCİ FİYATLARINDA DEĞİŞİM 

Pandemi sürecinin ikinci dalgası gelince KOBİ’lerin biraz daha hazırlıklı olduğunu belirten Önel, müşteri talebinde ciddi bir azalış yaşandığını ayrıca Avrupa pazarında siparişlerin ikinci bir yazıya kadar ertelendiğini açıkladı.

Üretim tarafında ise tedarik zincirlerinde özellikle Ekim ayı itibariyle sıkıntıların yaşanmaya başladığını söyleyen Önel, bunun nedenini de gemi trafiği, navlun fiyatları ile açıkladı. 

Önel, üretici fiyatlarında yaşanan değişimlerin ise hem kur hem de pandemi kaynaklı yaşanan maliyetlerden olduğunu belirtti.