Etekteki Taşlar programına konuk olan Uzman Psikolog Alanur Özalp, koronavirüsü (Kovid-19) salgını sonrası uyum ve adaptasyon üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Salgın sürecine ve kısıtlamalar ile yaşamaya alıştık diyen Özalp, “Her şey serbest, bitti denildiği zaman bile kafamızda soru işaretleri var ne olacağına dair. Birçok insan da “Adapte olabilecek miyim?” sorusu mevcut.” dedi.

İnsanlarda özellikle yetişkin anne ve babalarda bir an önce okulların açılması ve iş yerine gidebilme isteğinin oluştuğunu söyleyen Özalp, çocukların bu süreçte evlerde fazlasıyla sıkıldığını ve ebeveynlerin iş yapma konusunda sıkıntılar yaşadığını belirtti.

PSİKOLOJİK TEDAVİLER DE ONLİNE YAPILIYOR

Salgın sürecinin avantajlarının da bulunduğunu söyleyen Özalp, işlerin uzaktan yürütülebilmesi ve yapılması gerekenlerin online olarak çözülmesinin önemli bir kazanım sağladığını vurguladı.

Özalp, “Biz kendi işimizi yaparken, çok hassas bir meslek olmasına rağmen, diyoruz ki bu iş yüz yüze olmalı çünkü karşı tarafın mimiklerini bilmemiz gerekiyor. Ancak dijitalin bu kadar gelişmesi ve salgın ile birlikte online görüşmelerin artması bizim için de bir avantaj sağladı. Psikolojik tedavileri de artık online yapabiliyoruz.” dedi.

İNSAN YİNE İNSANA İHTİYAÇ DUYUYOR

Teknolojinin gelişmesi ve yeni dünya düzeni ile birlikte robot sistemlerinin artmasının etkileri üzerine de değerlendirme yapan Özalp,” İnsanların mekanikleşeceğiz gibi bir korkusu var. Ancak insanın doğasında yine insan ve doğa var. İnsanın insana ihtiyacı var. Örneğin, bugün bir kıyafet aldığınızda bile başka bir insanın fikrine ihtiyaç duyarsınız. Bu açıdan insanlarla etkileşim her zaman önemli.” ifadelerini kullandı.

Cesur ve yeniliklere açık olmak gerektiğini belirten Özalp, “Hep böyle kalmak istiyorum ve değişmek istemiyorum gibi bir düşünce doğru değil. Uzmanlar da her zaman bu konu üzerinde dururlar. Evlerde olsanız bile jimnastik meditasyon, dans gibi alanlara yönelmek gerekiyor. Hareket etmek insanın fiziki gelişimi ve ruhsal sağlığı için çok önemli. Bu süreçte buna da dikkat etmek gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

OLUMLU TARAFINDAN BAKABİLMELİ

Özalp, koronavirüsü salgınının insanlar için hızlı bir geçiş olduğunu ve önemli olduğunu belirterek; bitecek, geçecek gibi bir bakış açısıyla değil salgının getirdiği yeniliklere olumlu tarafından bakarak adapte olmaya çalışmanın altını çizdi.

Özalp, insanların daha huzurlu ve mutlu olmaları için zorlukların da devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurgulayarak örneğin özellikle çocukların online derslere rahat girebilmeleri için internet erişimi sorunun çözülmesi için çalışmalar gerektiğini belirtti.