Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programının bu bölümünde İDA Proses Genel Müdürü Niyazi Ağaçdiken konuk oldu. Ağaçdiken, pandemi sürecinin proses sektörüne olan etkisini değerlendirdi. 

Proses kontrolünün eskiden birçok noktada eksiğinin bulunduğunu ancak günümüzde firmaların küçük PLC ve lokal kontroller ile otomize edilmiş bir sistemle çalıştıklarını belirten Ağaçdiken, eskiden işgücüne bağımlı ilerleyen proseslerin, otomasyon sistemleri ile gittikçe akıllı hale geldiğinin bilgisini verdi. 

Ağaçdiken, “Kontrol sisteminiz var ve bunun emniyeti için emniyet sisteminiz bulunuyor. Kontrol seviyesinde operatörlerimiz bütün veriyi izliyorlar. Daha sonra bu proses verilerinin satış, sipariş, ambar, sevkiyat gibi birim verileri ile birleşmesi için proses verilerinin de ortak bir veri tabanında bulunması gerekiyor. Aynı zaman düzlemine oturttuğunuz zaman da  kontrol sistemleriniz artık sizin şirket networklerinizin parçası haline geliyorlar.” dedi. 

“SİBER GÜVENLİK YAZILIMLARINA CİDDİ YATIRIMLAR YAPILDI”

IT sektöründe çok uzun yıllardır şirketlerin kendi networklerinin güvenli olabilmesi için siber güvenlik yazılımlarına ve ekipmanlarına ciddi yatırımlar yaptığını kaydeden Ağaçdiken,  birçok şirketin virüs yazılımları ve aldıkları hizmetler ile kendilerini mümkün olduğunca güvende tutmaya çalıştıklarının altını çizdi. OT yani kontrol sistemlerinin yaşadığı networkler denildiği zaman, konunun farklılaştığını asıl hedefin de üretimin devam etmesi olduğunu sözlerine ekledi. 

Ağaçdiken, “Bir bilgisayara virüs girdiği zaman virüsü bertaraf edip prosesin devamlılığı bizim için önemliydi. Ancak endüstri 4.0, dijitalleşme çabasıyla birlikte kontrol sistemlerinin networkleri yani OT, şirketlerin kendi networklerinin parçası haline geldi. “ dedi.

“SİBER GÜVENLİK ALT YAPISININ BULUNMAMASI BÜYÜK BİR AÇIK”

Son yıllarda İDA Proses olarak müşterilerinin kontrol sistemleri alanında siber güvenlik arayışı içerisinde olduklarını gözlemlediklerini söyleyen Ağaçdiken, siber güvenlik sistemleri konusunda bir araca ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için adımların uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Pandemi sürecinde işlerininin büyük çoğunluğunu eve taşıdıklarını ancak sahada bekleyemeyen arızaların olması sebebiyle şirketlere gidilmek zorunda kaldığını belirten Ağaçdiken,  gidilen şirketlerde güvenli bir network bağlantısının olmamasından dolayı uzak bağlantı ile arızaların giderilemediğini belirtti. Ağaçdiken, “Uzak bağlantıya izin verilmedi çünkü kontrol sistemleri networklerinde siber güvenlik anlamında bir alt yapı bulunmuyor. Bu da çok büyük bir açık. Kontrol sistemlerindeki PLC, DSC kontrolcülerinin, acil durdurma sistemindeki kontrolcülerin manipüle edilmesi mümkün. “ dedi. 

Pandemi süreci ile birlikte uzak bağlantıların arttığını ve şirketlerde siber güvenlik alanında farkındalık oluştuğu konusuna dikkat çeken Ağaçdiken, taleplerin artmasıyla birlikte çeşitli denemeler yaptıklarını ve çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.