Turizm Gündemi programına konuşan ICF Sertifikalı Profesyonel Koç Hilal Çatak, pandemi sürecinde anne baba olma üzerine değerlendirmeler yaptı.

Kurumsal eğitim danışmanlığı ve koçluk yapan ve 2013 yılında koçluk sürecine başlayan Çatak, anne baba eğitimleri, liderlik ve satış eğitimleri, öğrenci ve öğretmenlere özel eğitimler gibi çok farklı pencerelerde birçok çalışma yaptığını kaydetti.

İÇE DÖNÜŞ YAŞAMAK MÜMKÜN

Pandemi sürecinde anne ve babaların çocuklarıyla ilgilenme şekillerinde değişiklik olduğunu belirten Çatak, bu süreçte online olarak anne baba eğitimlerini deneme şansı olduğunu ve bazı şeyleri fark ederek aile içinde dönüşümlerin yaşanmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Çatak,”Pandemi bize hayatta 200 kilometre bir hızla giderken, halının altında attıklarımızı, pek görmek istemediklerimizi, yaralarımızı ya da yaraladıklarımızı fark etmemize ve onlar ile bir araya gelmemize neden oldu. Bunu bir şans olarak görmekte yarar var.” dedi.

ÇOCUK DEĞERLİ OLDUĞUNU HİSSETMELİ

Pandeminin ilk günlerinde ailelerin sıkıntılı olduğunu ve ne yapacakları konusunda şaşkınlığa uğradıklarını dile getiren Çatak,”Oysaki, bir çocuğun büyüklerin ihtiyaç duyduğu hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.  Bir tek şeye ihtiyacı vardır; anne ve babasının gözündeki ışıktan ne kadar değerli bir mucize olduğunu hissedecek ortamlara.” ifadesini kullandı.

Çatak, sonuçlardan çıkıp süreçlere odaklanıldığında, çocukların sorumsuz ve şımarık davranışlarının altında yatan nedenler görülmeye başladığında her şeyin farklı olduğunu belirtti.

Çocukların her derdine yetişirken kendisine geç kalmış bir kadın sisteminin toplumda kabul gördüğünü ifade eden Çatak, çocukların bu davranışı aynaladığını ve insanların içlerine döndüklerinde mutlaka bir yerlerde çözülmesi gereken sorunların var olduğunu söyledi.

HER ŞEYE YETECEK GÜCÜN VAR

Herkesin özellikle kadınların her şeyi dönüştürebilecek güce sahip olduklarını içlerinde hissetmesi gerektiğini belirten Çatak, “Biz kadınları şöyle yetiştirdik ataerkil sistemde; evine, eşine, çocuklarına çok iyi bakacaksın, dört dörtlük yemek yapacaksın, bu arada çalışmak, para kazanmak ve kariyer de yapman gerekiyor. Kadın da dedi ki, evet sevilmek ve var olmak için bunları yapmam gerekiyorsa sonuna kadar giderim. Oysa ki biz kadınlarımıza şunu öğretiyoruz; her şeye gücün yetecek bu kudrete sahipsin ancak bununla birlikte kendine nasıl bakman gerektiğinin kaynağını keşfetmelisin.” ifadelerini kullandı.

Çatak, kişinin kendi ile kurduğu iletişimin dünya ile kurduğu iletişimin aynasını olduğunu vurgulayarak,  bu iletişimin de çocukla kurulan bağ arasında oldukça fazla etkili olduğunun altını çizdi.