Eve İş Götürme programına konuk olan İMG Yapı Yalıtım Mühendislik Genel Müdürü E. Mahmut Gürün, yapı ve yalıtım sistemi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

ÖZEL KONUT ÇALIŞMALARI ARTTI

Koronavirüsü salgını döneminde sektör faaliyetleri üzerine değerlendirme yapan Gürün, projelerde ciddi azalmaların yaşandığını belirterek bununla birlikte binaların öneminin de giderek arttığını kaydetti.
Gürün, “İnsanlar evde daha fazla vakit geçirmeye başladıkça yaşadıkları evlerdeki problemleri görmeye başladılar. Su yalıtımı problemi binanın ilk yapım esnasında sağlıklı bir şekilde yapılmadığı zaman sonrasında çok ciddi problemlere ve uzun süreli sıkıntılara yol açıyor. Bizim pandemi sürecinde proje noktasında biraz çalışmalarımız azaldı ama özel konut noktasındaki çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde arttı diyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Gürün ayrıca, fabrikadaki çalışmaların ve ithalatın hızlanması nedeniyle de faaliyetlerin bu yöne döndüğünü belirtti.

SU YALITIM UYGULAMASI ZORUNLU

Binanın temelinden çatısına kadar olan bütün bölgelerden binanın içerisinde suyun girişini kesmemiz gerekiyor diyen Gürün, bu kesme işlemine ise su yalıtım uygulaması denildiğini belirtti.

Gürün, su yalıtım malzemesini seçmenin önemli olduğunu ve uygulanacak olan coğrafya, bölge, iklim gibi etkenlere göre değişeceğini belirterek su ve ısı yalıtımının birbirinden farklı olduğunu söyledi.
Gürün, 2018 yılından itibaren su yalıtım uygulamasının binalarda zorunlu hale geldiğini kaydetti.

SONRADAN YALITIM MÜMKÜN OLMAYABİLİR

Su yalıtımının bir bina için önemli olduğuna vurgu yapan Gürün, “Binada su yalıtım uygulaması binanın ilk yapımı esnasında yapılırsa  bina maliyetinin ortalama yüzde 3’üne denk geliyor. Ancak sonradan bu yalıtım yapılmak istenirse bu bazı yerlerde mümkün olmayabilir. Sonradan yapılan bütün su yalıtımları ciddi bir maliyet ve zaman getiriyor.” dedi.

1999 İstanbul depreminden sonra yıkılan binaların yüzde 64’ünde yalıtım eksikliği çıktığını belirten Gürün, esas amacın binalar ilk yapılırken yalıtımlarının eksiksiz yapılması olduğunu sözlerine ekledi.