Etekteki Taşlar programına konuk olan Hayat SMMM, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sema Özbay, pandemi sürecini ve mesleğin zorluklarını Endüstri Radyo’da değerlendirdi.

Mali Müşavirlerin kamu faydası için çalıştıklarını ve devletle vergi mükellefleri arasında köprü konumunda olduklarını söyleyen Özbay, devlet, mükellef ve mali müşavir arasında bir takım sorunların yaşanabildiğini belirtti.

Özbay, “Mali müşavirlik öyle bir meslek ki, bir işletme ile ilgili mali ve yönetimsel olacak her konuda müşterimiz mutlaka bizimle bağlantı kuruyor. Sigortadan tutun da anketlere cevap vermelere kadar birçok başlığı var. KOSGEB, İŞKUR, Sanayi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı var. Günün sonunda hepsi mali müşavirlikten çıkacak verilere ihtiyaç duyuyor.” dedi.

EN ÇOK BELİRSİZLİK DURUMU YAŞANDI

Pandemi sürecini mali müşavirlik özelinde değerlendiren Özbay, sözlerine şöyle devam etti:

“Belirsizlik hoş olmayan bir durum. Örneğin, her ayın 24’ünde KDV beyannamesi veriliyor. Her vergi mükellefi de bu beyannameyi vermek durumunda. Pandemideyiz, her yer kapatıldı ayın 23’ü oldu. Ancak bu beyannamelerin ne olacağı konusunda kesin bir bilgi gelmedi. Gelir İdaresi’nin bu süreleri uzatma yetkisi var. Uzatıldı ama uzatılmayı öğrenene kadar yaşadığımız stres çok büyüktü. Müşterilerimizin evine kadar gittiğimiz ve ne yapacağımızı düşündüğümüz zamanlarda oldu. Bu belirsizlik bile bizi zorladı.” dedi.

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren kısa çalışma ödeneğinin daha önce uygulanmadığını bu sebeple bu konuda da bir takım belirsizliklerin o dönemde bulunduğunu söyleyen Özbay, tüm bu süreçlerde müşterileri ile birlikte belirsizlikten kaynaklanan stresi yaşadıklarını belirtti.

Özbay, “Her vergi mükellefinin bilgi sahibi olması gerekiyor. Türkiye’de KDV sistemi nasıl çalışıyor, kurumlar vergisi nasıldır, fatura düzeni nasıl olmalıdır gibi bir yöneticinin bilmesi gereken bilgilere her vergi mükellefinin sahip olması gerekiyor. Biz şöyle ilerliyoruz, bu çerçevede müşterilerimizi beslememiz gerekiyor ki müşteriler yükümlülüklerini bilsinler, ona göre alacakları yönetimsel kararları alsınlar. Tüm bilgilerin mali müşavirlerden alınması mümkün değil.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.