Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan 1. Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan, kovid-19 salgını döneminde gözlük sektörünün durumu ve hazır okuma gözlükleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Optisyenlerin reçete sistemleri ile çalıştıklarını ve salgın nedeniyle hastanelere gitme oranlarında yaşanan düşüşün göz muayenesini de etkilediğini belirten Demircan, salgın durumuna insanların yavaş yavaş alışması ve hastanelerde gerekli önlemlerin alınması ile birlikte artık randevuların arttığını söyledi.

İHRACATA BAĞLI BİR SEKTÖR

Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir çalışma sistemi olmasından dolayı kovid-19 döneminde eczaneler gibi açık kalmaya devam ettiklerini dile getiren Demircan, optisyenlerin kapanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Optisyen sektörünün ihracat yapmakla birlikte ithalata bağlı bir sektör olduğunu söyleyen Demircan, “Hem optik gözlük anlamında hem cam anlamında üretimlerimiz mevcut fakat birçok konuda ithalata bağlıyız.  Burada da dövizin yani yükselmesi biraz fiyatlar anlamında sıkıntılar yarattı. İthalatla ilgili yani ürün gelmesi ile ilgili bir sıkıntı yok.” dedi.

KURUMSAL OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ

Her zaman sağlık sektörünün içinde oluklarını ancak 2019 yılında çıkan 5193 sayılı kanuna ilave edilen iki madde ile odalaştıklarını söyleyen Demircan, kurucu oda yöneticilerinin, görevlerini seçilmiş oda yönetimlerine devrettiklerini ve 1. Bölge İstanbul Gözlükçüler Odası’nın da 2020 yılının Ağustos ayında faaliyete geçtiğini vurguladı.

Demircan, “Kurumsal yapı mevcut hatta odanın kurulması ile birlikte daha da kurumsal olacağız. Esnaf kültürünün yok olmasını da istemiyoruz fakat ortak paydada buluşmak ve sağlık elemanı gibi davranarak kurumsallığı yaymak istiyoruz.” dedi.

KANUN GEREĞİ GÖZLÜK SATIŞI OPTİSYENLERE AİT 

Hazır okuma gözlükleri ve online gözlük satışları üzerine de değerlendirme yapan Demircan, insanların gelinen noktada internetten alışverişin kolay olduğunu düşünerek oradan gözlük aldığını ancak bugün özellikle bilgisayar karşısında kullanılması için pazarlanan gözlüklerin faydalı olmadığını belirtti.

Işığın belli dalga boyları olduğunu ve bu dalga boyları içerisinde mavinin dalga boyu düşük olmasına rağmen enerjisinin yüksek olduğunu söyleyen Demircan, mavi ışığın gözlere verdiği zararın oldukça fazla olduğunu kaydetti.

Demircan, “İnternette satılan gözlükler içerisinde mavi ışıktan gözlerinizi korur, göz yorgunluğunu azaltır gibi ifadeler yer alıyor. Altına da tıbbi cihaz değildir yazılıyor.” dedi.

Demircan, kanun gereği gözlüklerin satışının optisyenlere verildiğini ve bu kişilerin dışında satışının yapılmasının doğru olmadığını sözlerine ekledi.