Etekteki Taşlar programına konuk olan Sunucu ve Konuşma Eğitmeni Sevinç Satıroğlu, online da başarılı eğitim üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Bir online toplantıda iletişimin nasıl kurulmaya başlanması konusu üzerine değerlendirme yaparak söze başlayan Satıroğlu, iletişim kurarken insanların gözlerinin içine bakmanın bir kültür olduğunu ve görüntülü konuşmada bunun önemli olduğunu belirtti.

GÖZ TEMASI KURMAK DAHA DOĞRU

Satıroğlu,” Biz gözlerinin içine bakma kültürüne yakın bir toplumuz çünkü küçükken annelerimizin yüzüne baktığımızda neyi söylemek istediğini anlamak üzerine yetiştirildik. Aslında en çok anlaştığımız noktalardan biri de bu vücut dilinde ki bakışlar ve gözler. Fiziki ortamlardan çıktığımız ve burada Online'a girdiğimiz zaman nereye bakarak konuşmak ya da hiçbir yere bakmadan konuşmak bize telefon görüşmesi gibi gelir. O yüzden burada önemli olan nokta; kameraya baktığımızı zannederken bile kameraya bakmıyoruz. Ekranlara bakarken birbirimizin ekrandaki görüntüsüne bakıyoruz. Sadece birbirimizin görüntüsüne baktığımız zaman da hiç kimse kameradan birbiriyle göz göze gelmiş olmuyor. O nedenle insanların Aslında bu bir toplantı yaparken sürekli ekrandaki insanlara bakmak yerine kameraya bakması karşı tarafa gözlerinin içini göstermesi daha doğru bir kavram olacaktır.” dedi.

KÜLTÜRLERDE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Göz teması kurmanın kültürden kültüre değiştiğini ve toplantı, sunum yapılırken bunun dikkate alınması gerektiğini belirten Satıroğlu, “Bir Çin şirketine sunum yaptığımda en önde oturan yöneticilerle göz göze gelmiştim. Israrla gözlerine bakınca başka yerlere bakmışlardı. Burada onların kültürünü dikkate almak gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Satıroğlu, Türkiye’de yapılan toplantılarda katılımcıların kameralarını açması ve etkileşimde bulunmasının önemli olduğunu da belirtti.