Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programına konuk olan E-Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, Türkiye’deki e-ticaret verileri üzerine bilgiler verdi.

İLK 6 AYDA YÜZDE 65’LİK BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ

Koronavirüsü salgını öncesinde Türkiye'de e-ticaretin 136 milyar TL ve toplam perakende içerisinde %8 seviyelerinde olduğunu belirten Ekmekçi, Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre e-ticarette 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 65’lik bir büyüme gerçekleştiğini ve toplam perakende payının yüzde 19’a çıktığını belirtti.

Ekmekçi, “Henüz toplam rakam açıklanmadı ancak e-ticaret ilk 6 ayda yüzde 65’lik bir büyüme kaydettiyse, bizim yaptığımız çalışmalara göre sene sonunda yüzde 85’lik bir büyüme bekliyoruz. Acak en gerçekçi veri Ticaret Bakanlığı tarafından verilecektir.” dedi.

Ekmekçi, 2021 yılında bu büyümenin artarak devam edeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

SÜPERMARKET ONLİNE ALIŞVERİŞE DAHİL OLDU

Koronavirüsü salgını öncesinde telefon, televizyon, tablet gibi yüksek teknoloji ürünlerin e-ticarette daha çok tercih edildiğini söyleyen Ekmekçi, artık alışverişin genel tüketim alışkanlıklarına yayıldığını belirtti.

Ekmekçi, “İlk önce evde stoklanacak ürünlere talep olmaya başladı. Daha sonra evden çalışma ile birlikte ofis malzemeleri, mutfak gereçleri gibi tercihler söz konusu oldu. Ancak en büyük değişim süpermarket ve soğuk zincir kategorisinde yaşandı. Ticaret Bakanlığı’na göre ilk 6 ayda süpermarket kategorisinde yüzde 450’lik bir büyüme gerçekleşti. Lojistik tarafının zor olması ve tüketicinin alışkanlığı olmaması sebebiyle bu kategori online alışverişte keşfedilmemiş bir taraf idi. Ancak salgın ile birlikte bu tamamen değişti.” açıklamasında bulundu.