Dr. Cüneyt Dirican’ın hazırlayıp sunduğu KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programının bu bölümünde İstanbul Arel Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri ve Liderlik Ofisi Yöneticisi Özge Şenöz oldu. Şenöz, kulüp çalışmalarını ve yönetici yetiştirme programını ST Endüstri Radyoda anlattı. 


“GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK OFİSİ İLE ALTYAPIYI GÜÇLENDİRİYORUZ.”

Girişimcilik ve Liderlik Ofisi adında bir ofisimiz bulunuyor. Dönemsel olarak yaptıkları çalışmalara göre sayısı değişebilir ancak şu an toplamda 70 kulübümüz var diyebiliriz. Bu kulüplerin içerisinde hem sosyo kültürel kulüpler hem de spor kulüpleri var. Örnek olarak yoga kulübü verilebilir. 3 kampüsümüzde online olarak etkinliklerine devam ediyor. Makine tasarım kulübü de bunlardan bir tanesi, onlarda projelerini sürdürmeye devam ediyorlar. Asıl amacımız şu; sosyal girişimciliği teşvik ediyoruz. Yani burada, öğrendikleri teorik bilgilerle çalışma yapmak istedikleri alanı birleştiriyoruz ve diyoruz ki bunu bir girişimciliğe çevirebilir misiniz? Hem teknolojik hem de inovatif bir şekilde altyapılarını güçlendirip onlara bir yol açmaya çalışıyoruz.

“GERÇEK HAYATTA UYGULAMA YAPMALARINI SAĞLIYORUZ”

Bizim bölümlerimiz de bölüm kulüplerimiz de var. Burada esas amaç teorik olarak bilgileri aldıktan sonra gerçek hayatta öğrendikleri şeyler nasıl uygulamaya dökülüyor bunun bilincine varmalarını sağlamak. Örneğin finans ve ekonomi bölümünde bir ekip yönetimi ya da bir proje yönetimi nasıl yapılmalı bunun üzerinde duruyoruz. Bir plan yaptın ama bunu nasıl hayata geçireceksin yani nasıl liderlik edeceksin bunu öğretiyoruz. Bir lider olarak burada görevlendirme planlamalı, gerekirse sponsorlar bulmalı ve kendi finansal tablonu ortaya çıkarmalısın gibi aşamaları kaydederek ilerliyoruz.

“YÖNETİCİ YETİŞTİRME PROGRAMI TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Türkiye’de ilk ve tek olan bir programımız var; yönetici yetiştirme programı. Bizim öğrenci kulüplerimize özel olarak veriyor. Burada bir bütçe yönetmeyi, bir etkinlik planlama çalışmalarını yapmayı , bu çalışmaların tanıtımda yapmaları gerekenleri anlatıyoruz. Bir sponsorluk dosyası nasıl hazırlanır, bir sponsorluk görüşmesi nasıl olur bunlar çok önemli konular. Eskiden bir banka için bunlar çok nemliydi. Hala birçok banka bu tarz eğitimlere yatırım yapıyor. Bir üniversitenin hiçbir ücret almadan öğrencilerine yani özellikle kulüp öğrencilerine böyle bir yatırım yapması aslında öğrenci kulüplerinin ne kadar önemsendiği ve buradan çıkan projelerinde geleceğimiz için ne kadar önemli olduğunun bir kanıtıdır.

“DANIŞMANLIK ÖĞRENCİLER TARAFINDAN YAPILIYOR”

Rektörümüzün bu sene aldığı yine bir uygulama var. Bu uygulama ile yine Türkiye'deki bir ilke imza attık. Öğrenci kulüplerimizin yöneticilerinden rektör danışmanları var. Yani rektörümüz düzenli olarak haftada bir ya da iki defa bu danışmanlarla toplanıyor. Hem okulla ilgili çeşitli verilecek kararlarda önerilerini fikirlerini alıyorlar hem de kendilerinin sunduğu projeleri dikkate alıyorlar. Danışmanlık gibi uzmanlık gerektiren bir alanın öğrenciler tarafından yapılıyor olması aslında üniversitemizin öğrencilerimize bu anlamda ne kadar güvendiğinin göstergesidir diye düşünüyorum.

“ULUSLARARASI ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPTIK”

Bu sene 2 tane uluslararası başarı elde ettik. Bu başarıların öğrenci kulüplerinden çıktığını söyleyebilirim. Tabii ki okulumuzdan mezun danışmanlarımızın bu konuda çok emeği var. Bu çocukların neler yapmak istediğini anlayan, anlamaya çalışan ve bunları gerçeklikle birleştirebilen danışmanların olduğu kulüpler çok daha güzel farklar yaratabiliyor. Bu sene İstanbul Arel Üniversitesi olarak Avrupa'daki en büyük öğrenci topluluğunun dünyadaki organizasyonuna ev sahipliği yapmaya hak kazandık. Bu etkinliği A'dan Z'ye öğrenciler kendileri planladılar. Yani yiyecekleri öğle yemeğinden orada önüne koyacakları deftere kitaba kadar kendileri planladı. Özellikle pandemi sürecinde böyle bir organizasyonu planlayabilmek, ulusal bir etkinliğe ev sahibi yapabilmeye cesaret edebilmek gerçekten çok büyük bir onur ve gurur. Böyle öğrencilerle çalışıyor olabilmekte çok büyük bir mutluluk veriyor bizlere. Bunu da buradan duyurmuş olalım.