Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına konuk olan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Salih Keskin, inovasyon çalışmaları üzerine ST Endüstri Radyoda bilgi verdi.
 
Sağlıkta inovasyon konusu büyük pazarların şu anda önümüze açılmasını getirebilirdi ancak bu konuda ar-ge departmanlarımız içine kapandı diyen Keskin,”2020 yılındaki firmaların eğitim ve ar-ge bütçelerinin ellerinde kaldığını biliyoruz. Yani ar-ge, inovasyon yapmadan dünyadaki pazarlarda yeni fırsatlar nasıl yakalayabiliriz ki?” dedi.

AR-GE ÇALIŞMASI YAPAN FİRMA SAYISI AZ

Sağlıkta bilim kurulu oluşturulduğunda Cumhurbaşkanlığı veya kamunun denetiminde bir covid-19 ar-ge departmanı kurulabilirdi diyen Keskin, “Bir Silikon Vadisi çalışmaları başlasaydı belki de covid-19’da dünyaya servis edilecek ürünler çıkabilirdi.” ifadelerini kullandı.
 
Keskin, birçok ülkenin bu durumu bir fırsat olarak görüp para yatırdığını dile getirirken  Türkiye’nin bu konuda çalışma yapmadığını belirtti. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin ilk 500 kurumu listesi üzerine de değerlendirme yapan Keskin, “Türkiye’de 2 milyondan fazla firma var. İlk 500 firmanın sadece 262 tanesi ar-ge yapıyor.” dedi.

MÜŞTERİ YENİLİKÇİ ÜRÜN TERCİH EDİYOR

Rakiplerin ar-ge, inovasyon yaparak yenilikçi ürünleri pazara sunduğunu belirten Keskin, müşterilerin bu yenilikçi ürünlerini tercih ettiklerini ve firmaların rekabet edebilmek için buna ayak uydurmak zorunda olduğunu vurguladı. Dünyada her yıl 150 bin kalem ürünün raflarda yerini aldığını ancak bir yıl dolmadan %90’dan fazlasının raflardan indiğini de belirterek bunun sebebinin müşterinin yenilikçi anlayışa sahip olmasından kaynaklandığının altını çizdi.
 
Keskin, Türkiye’de özel sektörün çok dinamik olduğunu, kamunun öneri ve destekleri ile birlikte birçok çalışma yapılabileceğini kaydetti. Dünya çapında bir ürün üretilmemesinin nedeni her zaman kısa yolun tercih edilmesi diyen Keskin, bu çalışmalara daha çok yoğunlaşmak gerektiğini ve zeka ile bu çalışmaları birleştirerek kamu planlaması ile istenilen sonuç elde edilebileceğini sözlerine ekledi.