Reel Piyasalar programına konuşan Kocaeli Sanayi Odası 23. Meslek Komitesi ve Sanayide Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyeleri Tunç Atıl ve Mehmet Özdeşlik, ‘Mühendisler Emekli Olmaz Projesi’ üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

VERİMLİLİK HER ŞİRKET İÇİN GEREKLİ

Dijitalleşme ve verimlilik üzerine değerlendirme yaparak söze başlayan Tunç Atıl, sanayide verimli olmanın katma değeri daha yüksek işler yapmak anlamına geldiğini belirterek bunun her şirket için gerekli olduğuna vurgu yaptı.

Farklı ve verimli olabilmek için yaratıcı ve yenilikçi olmak gerekiyor diyen Atıl, “Artık bilgi çağındayız. O kadar hızlı teknolojik gelişmeler yaşıyoruz ve her şey o kadar çabuk değişiyor ki önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Ancak Türkiye'de sanayiciler olarak bizler buna alışığız çünkü Türkiye'de yaşanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle plan programa uyamıyorsunuz. Büyük bir hevesle girdiğimiz ve çok büyük umutlarla başladığımız bir yılın ortasında bambaşka değişkenlerle karşılaşabiliriz. Ancak bu da bize esneklik kazandırıyor.” dedi.

STRATEJİ BELİRLEMEK VE YALIN ÜRETİM 

Sanayide dönüşümü ve verimliliği uygulama üzerine değerlendirme yapan Mehmet Özdeşlik ise, teknolojinin kullanımı ve müşteri trendlerinin bilinmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Özdeşlik, “Baktığımız zaman inovasyon çağındayız. Pek çok değişken oluyor bunların bir kısmı sürükleyici bir kısmı da yıkıcı inovasyon dediğimiz şeyler. Alıştığımız düzen bambaşka bir düzeye çıkmış oluyor. İşletmeler de bu teknolojiye v dönüşüme bir şekilde adapte olmak durumunda. Bu artık bir zaruri durum haline geldi. Bunu yapmak için öncelikle strateji gerekiyor. Bunun dışında yalın üretim çok önemli. Bunlara ek olarak çevik olmak gerekiyor. Ürünü çok hızlı piyasaya çıkarıp, müşteri taleplerini daha önceden görüp hareket etmek ve verimli olmak önemli.Tüm bunların sonucu dijitalleşmeye çıkıyor.” dedi.

MÜHENDİSLER EMEKLİ OLMAZ PROJESİ

‘Mühendisler Emekli Olmaz’ projesi üzerine detayları paylaşan Tunç Atıl, “Makine imalatına nasıl katkı sağlarız konusu üzerine yoğunlaşıp, bilgiye ihtiyaç duyduğumuza karar verdik. Çünkü özellikle makine imalatçıları her sektöre farklı ürün üretiyorlar. Konunun uzmanı bir kişiyle çalıştığınızda sektöre özel bilgileri gözeterek üretimleri tamamladığınızda işiniz çok kolaylaşıyor. Öncelikle yurt dışında bu konu nasıl ele alınıyor, dernekler hangi faaliyetlerde bulunuyor gibi araştırmalarımız oldu. Daha sonra Türkiye’de bu işi uygulamak için Makine Mühendisleri Odası ile birlikte çalışmaya başladık. Bugün ise iki havuzumuz bulunuyor. 42 çok değerli uzmanımız var, diğerinde ise 22 tane talepte bulunan işletme var. Biz de bu iletişimi kurmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Mehmet Özdeşlik ise, bu projeyle meslek odaları ve çevrelerindeki duayen emekli mühendislere öneriler götürdüklerini belirterek internet siteleri üzerinden form doldurup başvuru yapılması halinde birebir görüşmeler yapıldığını ve faaliyete başlandığını sözlerine ekledi.