Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Başarsoft CEO’su ve Yazılım Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Alim Küçükpehlivan, DepremRiskim mobil uygulaması üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile birlikte Amerika’da yapılan uygulamayı Türkiye’ye uygun bir sisteme getirdiklerini belirten Küçükpehlivan, “2018 yılında Türkiye sismisiti haritası yayınlandı. 200’er metrelik hücreler halinde Türkiye’nin zemin sıvılaşma haritası açıklanmış oldu ve resmi gazetede yayınlandı. Bu verileri kullanarak yazılım ile bilgilere ulaşılabiliyor.” dedi.

 Adının DepremRiskim olduğu uygulama ile bina raporlarının girilerek binanın risk oluşturup oluşturmadığına bakılabilir diyen Küçükpehlivan, uygulamanın ücretsiz ve herkese açık olduğunu kaydetti.

SORULARLA BİNAYI TANIYOR

Sistemin çalışma şeklinde dair de bilgiler veren Küçükpehlivan, “İlk soru binanın kaç yılında yapıldığı çünkü en önemli girdilerden biri bu. Türkiye'de kanuni zorunlulukla 3 farklı yapı sistematiği var. 1999 depremi öncesi, 2000’li yıllar ve 2010’lu yıllar bina sistemi. Dolayısıyla bunun belirlenmesi birinci soru. İkincisi ise, binanın konumunu öğreniyoruz. Daha sonra kullanıcıya şunu soruyoruz; müteahhit binayı nasıl yaptı? Ağaç, taş yapı, çelik, betonarme, hazır beton mu gibi seçenekler var ve işaretliyorsunuz. Son soru ise biraz daha teknik binanın yapısal bozuklukları var mı diye soruyoruz. Örneğin, binanın önü ile arkası arasında kot farkı vardır bunu öğreniyoruz. Bunun gibi sistemi değiştirecek sorular ile binayı tanıyoruz ve algoritma ile son 50 yıldaki ve 500 yıldaki deprem olasılıklarını koyup diğer girdileri de  üzerine ekliyoruz ve bir skor oluşuyor. Bu skor 2 ve 2’nin üzerinde ise rahatlayabilirsiniz. Ancak 2’nin altında ise mutlaka binanın altındaki kolonlardan beton örnekleri aldırarak daha ciddi bir mühendislik çalışması ile buna baktırın diyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bu uygulamayı birçok yerde denediklerini belirten Küçükpehlivan, binanın yıkılıp yıkılmayacağı bilgisini değil bir uyarı vermek amacıyla veriler bildirdiğini söyledi.

Küçükpehlivan, uygulamayı bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaptıklarını ve ücretsiz olduğunu da sözlerine ekledi.