Turizm Gündemi programına konuşan İK ve İSG Yönetim Sistemleri Danışmanı, Eğitmen Lerzan Erkan, işyerinde mobbing üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Mobbing kavramının ilk olarak 1960’lı yıllarda hayvanlar üstünde çalışma yapılırken kullanıldığını ancak 1980’lere gelindiğinde bireyi iş yaşamında dışlamak amacıyla rahatsız etme, dışlama anlamına gelecek bir kavram olarak kullanılmaya başlandığını söyleyen Erkan, sistematik davranışları işaret ettiğini belirtti.

EN ÖNEMLİ UNSUR SİSTEMATİK OLMASI

Mobbing kavramının en önemli unsuru sistematik olmasıdır diyen Erkan, gelinen son noktada mobbingin tekrarlanması, çalışanın işyerinde uzun bir süredir devam etmesi gibi durumların bu kavramın ana unsurları olduğunu ifade etti.

Erkan, “Bireye karşı, çalışana karşı yapılması ve sebebinin de temelde o kişiyi işyerinden uzaklaştırma niyetinde yapılması, bütün bunları bir araya getirdiğimizde oluşan tüm o tutum ve davranışlar psikolojik taciz yani mobbing olarak tabir ediliyor.” dedi.

ÖNYARGILARI DESTEKLER TUTUM VE DAVRANIŞLAR OLUŞUYOR

Bireysel mobbingin nedenleri üzerine bilgi veren Erkan, bu nedenleri şöyle açıklıyor; “Bir ekip lideri ise, o ekip liderinin ekip içinde çalışan birine grubun kurallarını kabul ettirmek istemesi, bu konuda baskı yapmak istemesi, kişisel düşmanlık hissi, birtakım önyargıların olması veya bireysel bazı nedenler buna neden oluyor.” dedi.

Erkan, aynı zamanda kültürel nedenlerinin de olduğunu belirterek istenmeyen çalışanlardan kurtulmak amacıyla kültürel  mobbing yapıldığını da söyledi. İstenilen değişikliğe ayak uyduramayan kişileri dışlamak amacıyla da bir yöntem olarak kullanıldığını açıkladı. 

Çalışanların yaş ile birlikte kıdemlerinin artması sonucunda daha genç işgücü ile yerlerinin değiştirilebilmesi için mobbing uygulandığını da ekledi.

KANUN İÇİNDE YER ALMALI

Türk iş hukukunda mobbingi tanımlama konusunda direkt bir kanunun olmadığını söyleyen Erkan, “Türk Borçlar kanunun 417. maddesinde işverenin, çalışanı psikolojik veya cinsel tacize uğramaması için her türlü tedbiri alması öngörülüyor.” dedi.

Hukukumuzda kanunun içinde mobbing kavramının doğru tanımlanması ve hangi davranışın mobbing olduğunun belirlenmesi gerekiyor diyen Erkan, işverenin bu davranışlar karşısında yapacaklarının sıralanıp yapmadığı noktada hangi yükümlülüklere tabi olacağının kanun sınırları içerisine alınması gerektiğini vurguladı.