Kodeco Future Mobility Kurucusu Kerem Odabaşı Reel Piyasalar programına konuk oldu. Programda Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Odabaşı, temiz enerji ve dijital servislerle geleceğin ulaşım araçları üzerine Endüstri Radyo'da bilgiler verdi.

Türkiye’de ve dünyada teknolojinin etki değeri ölçekli olarak her geçen gün artıyor. Kodeco olarak değişen bu değişimin içinde yer almak üzere çalışmalar yaptıklarını söyleyen Odabaşı, odak noktalarının kısa mesafe ulaşım olduğunu belirtti.

Odabaşı, “Bu sektörde dev oyuncular da var. Sadece otomotiv sektörü değil dünyada sektörün gelişimine öncülük etmiş büyük kuruluşlar da bulunuyor.  Bu resmi görüp, kendinize bu alanda yer açabilmek önemliydi. Biz bunu ‘kısa mesafe ulaşım’ olarak yaptık.” dedi.

Kısa mesafe ulaşım denilince ilk önce kampüs, tatil köyleri gibi hedefler doğrultusunda ilerlediklerini ve 3 tekerlekli, güneş enerjisinden faydalanarak kendi enerjisinin tamamını güneşten sağlayacak araç tasarımı yaptıklarını söyleyen Odabaşı, bu girişimi 2013 yılında TÜBİTAK desteği alarak gerçekleştirdiklerini belirtti.

Odabaşı, o günden bugüne pazarın ihtiyaçlarını görerek ekotur modeli bir araç ürettiklerini de ifade ederek yıllar içerisinde farklı sensörler ve modüler yapılar kullanarak otomot araçlara yöneldiklerini ve bunu yaparken de iş birlğine önem verdiklerini vurguladı.

MİNİ MOBİLİTE ARAÇLAR 

Paylaşımlı Araç Platformu Zoop üzerine de bilgiler veren Odabaşı, şunları kaydetti:

“Esasında paylaşım ekonomisi dünyada gelişen bir trend hatta trendin ötesinde kalıcı bir iş modeli olacak. Üretilen bir eşyanın veya ürünün çoklu kişiye kiralanması olarak düşünebiliriz. Kiralama konusu teknolojinin işin içine girmesi ile ok daha gelişti ve değişti. Dolayısıyla adı da paylaşım oldu. Ulaşım sektörü de bu paylaşım ekonomisinden ciddi anlamda etkilendi ve hatta öncülük etti. Araç kiralama günlükten çıkarak saatlik ve dakikalık kiralamaya döndü. Günümüzde mikromobilite araçlar özellikle kullanılmaya başlandı. Paylaşım ekonomisinin büyümesi ile birlikte biz şuna karar verdik; sadece bu araçları üretmekle kalmayalım bu paylaşım ekonomisine öncülük edelim dedik. Bunun adına da mini mobilite dedik.” açıklamasında bulundu.

Amaçlarının birkaç kilometrelik mesafeye gitme problemleri olan kişilere çözüm getirmek olduğunu söyleyen Odabaşı, mikro mobilite araçların ve binek otomobillerin sunamadıkları imkanları mini mobilite araçlarla sunmak üzere çalıştıklarını da belirtti.

 Reel Piyasalar programını buradan dinleyebilirsiniz.