Satış 4.0 Dünyası programına konuşan Avukat ve Yazar Canan Acar, internetten yapılan alışverişleri hukuksal açıdan ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

“MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ ÖNEMLİ”

Satışların hepsi bir sözleşme imza edelsin veya edilmesin mesafeli satış sözleşmesi kapsamında değerlendirilir diyen Acar, mesafeli satış sözleşmelerinin en önemli özelliğinin tüketiciye cayma hakkı tanıması olduğunu belirtti.

Acar, “Satış, mesafeli olarak yapıldığı ve ürünü görüp almadığımız için elimize ürün geçtiğinde cayma hakkımız olmak zorunda. Burada en önemli nokta, bazı sitelerde gördüğümüz ve tüketiciyi ana haklarından birinden mahrum eden iade ve değişim yoktur ibaresi olan yerlerden alışveriş yapılmamalıdır. ” dedi.

“CEZA VE DOLANDIRICILIK DAVASINA KADAR İLERLEYEBİLİR”

Acar, tüketicinin alışveriş yapacağı siteyi araştırırken ve siteyi seçerken öncelikle Türk Ticaret Siciline kayıtlı bir yer olması gerekiyor diyerek bunun yanı sıra kredi kartı bilgilerinizi depolama yapmayacağına dair taahhütname vermesi gerektiğini belirtti.

Acar, “Eğer kurumsal ve bu şartlara uygun bir şirketten alışveriş yapmayacaksanız karşınızdaki insan şahıs olarak değerlendirilir. Tüm süreç tüketici hukukuna göre değil kişiler arası hukuk olarak değerlendirilir.  Yani ceza ve dolandırıcılık davasına kadar ilerleyebilir.” dedi.

“BİR SENE İÇERİSİNDE İADE EDİLEBİLİR”

Türkiye hukukunun tüketiciye geniş anlamda haklar tanıdığını belirterek resmi bir firma ile değil de şahıs üzerinden bir müşteri mağduriyeti yaşandığı zamanda kişisel haklar üzerinden değerlendirmeye alınacağını dile getirdi.

Acar, “Cayma hakkı yapmayan online firmaları fark ettiğinizde bir sene içerisinde o malı hiçbir gerekçe göstermeksizin iade edebilirsiniz.” ifadesini kullandı.

“KAPIDA ÖDEMEYE DİKKAT”

Kapıda ödeme konusunda da değerlendirmede bulunan Acar, “Burada en önemli meselelerden biri kargocuyu tanık olarak tutarak kontrol edilmeden alınmıştır ibaresini bir şekilde paketin içerisinde küçük bir kağıda yazmak gerekiyor.” dedi.

Acar, dava konusu olduğu zaman tüketici mahkemelerinin bu ibarenin olmasını istediğini sözlerine ekledi.