Bahar’la İş Dünyası programına konuk olan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dış Ticaret Danışmanı Dr. Hakan Kaya, Endüstri Radyo’da dış ticarete yönelik sektörel değerlendirmelerde bulundu.

Dünyada popüler olan Türkiye’de ise son zamanlarda daha çok kullanılan küresel tedarik zinciri kavramı, özellikle pandemi ile birlikte oldukça yaygınlaştı. 

Bugün sadece ithalat ve ihracat yapan şirketlerin değil tedarik tedarik zinciri yöneten şirketlerin de olduğunu söyleyen Kaya, “Örneğin, otomotiv sektörüne baktığımızda 7 bine yakın component parça var. Bu parçaların hiçbir tanesini otomobil şirketi tek başına üretmiyor. Belki de onu üreten binlerce alt tedarikçisi var. Bununla birlikte bir küresel tedarik zinciri oluşuyor. Yani artık bir otomobil sadece İtalya'da veya Almanya'da tek başına oluşmuyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden parçaları gelmeye başlıyor. Demek ki dünya üzerinde bir küreselleşme var.” dedi.

Günümüz dünyasında üretimde de küreselleşmesinin söz konusu olduğunu ve bir etkileşimin bulunduğunu söyleyen Kaya, bu etkileşimin yapıyı giderek kırılgan bir hale getirdiğini belirtti.

Dış ticaret kavramını kullanmak yerine küresel tedarik zinciri kavramının kullanılmasının daha doğru olacağını söyleyen Kaya, şunları kaydetti:

“Şirket kavramı diye bir şey kalmadı. Bir şirketin tedarikçileri varsa, şirketler söz konusu. Artık insanlar şirketleri değil tedarik zincirlerini yönetiliyor.” açıklamasında bulundu.

MALİYETLERİN ÜÇTE İKİSİ TEDARİK ZİNCİRLERİNDE OLUŞUYOR

Günümüzde maliyetlerin 3’te 1’i üretimlerden oluşurken geri kalanı ise tedarik zincirlerinin yönetiminden kaynaklanıyor diyen Kaya, “Maliyetin üçte ikisi tedarik zincirinde iken kimse gidip artık üretime odaklanmıyor. Teknolojik olarak bazı şeylerin sonuna gelindi. Örneğin, robottan ürettiğinizi düşünün. Sıfır maliyetle üretiyorsunuz artık çünkü insan girdisi yok. Artık iyileştirecek bir şey yok, üretim robotun hızına bağlıdır ama bunun dağıtımı, üretimi, planlaması, geri dönüşleri, tedarikçi ilişkileri, müşteri ilişkileri ve tahmin talep tahminleri gibi durumlar söz konusu. Tüm bu durumları da birinin yapması lazım. O yüzden küresel tedarik zinciri dediğimiz şey tek başına bir alandan oluşmadığı için yalınlaşmak yerine bütün bu maliyetleri bağlamak için bir zincir oluşturulmaya çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

Üretimler gittikçe daha karmaşık hale gelecek diyen Kaya, yalın üretim yerine tedarik zincirine yoğunlaşmaların başlayacağını belirtti.

Bahar'la İş Dünyası programını buradan dinleyebilirsiniz.