Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programına konuk olan ERPA İletişim ve Elektronik Kurucusu Nihat Erdal pandemi dönemi sonrası inovasyon ürünler üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu. 

“HİJYEN NOKTASI ÜRETTİK”

Bu sürecin başında özellikle yurtdışından çok fazla maske, ateş ölçer ve dezenfektan isteyen firmaların olduğunu belirten Erdal, “Başlangıçta dezenfektan yapmak için alkol bulmak bile zordu. Biz de uzun vadede ne yapılabilir diye düşünürken ‘hijyen noktası’ adı verilen bir ürün yaptık.” dedi.

Erdal hijyen noktası ürününü şu şekilde tanımlıyor; “İlk önce ateş ölçüyor daha sonra görsel bir ekran var oraa alınacak önlemleri bize bildiriyor ve elimizi uzattığımızda kolayca dezenfekte edebileceğimiz bir sistemimiz var. Bunun üzerine Ar-ge ekibimizle konuştuk ve hayata geçirdik.” ifadesini kullandı.

MAKİNECİLİK SEKTÖRÜ 2. SIRADA

Maskenin bir kısmı dikiş makinaları ile bir kısmı da silikon yapıştırma denilen bir yöntemle yapılıyor. Ancak maskeler bu yöntemlerle üretilirken de bir temas söz konusu. Bu teması ortadan kaldırmak için firmaların yurtdışından makine getirmeye çalıştıklarını belirten Erdal, “Pandeminin Türkiye’ye en büyük etkisi belki de bu yönde oldu çünkü makinecilik sektöründe Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşti. “ dedi.

Başlangıçta ithalat yaptıklarını sonrasında üretimi hızlı olan ürünleri burada ürettiklerini belirten Erdal, yaklaşık 500 maske makinesi üreticisine ultrasonik jeneratör temin etmeye başladıklarını kaydetti.

Erdal, otomobil, çorap vb. birçok farklı sektörden firmanın da maske makinesi işine yöneldiğini sözlerine ekledi.