Gündem Özel programına konuk olan Omron Makine Emniyeti Uzmanı Erhan Eskicumalı, makine emniyeti sistemleri ve emniyetin önemi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Makine emniyeti yönetmeliğinin Türkiye’de resmi olarak 2009 yılında Avrupa Birliği’ne uyum süreci sonunda kabul edildiğini söyleyen Eskicumalı, yönetmeliğin hem imalatçı hem de makine son kullanıcı tarafında belirli kalite seviyesine ulaşılmasını sağladığını belirtti.

Eskicumalı, “En önemli olduğu kısım, insanların sağ salim bir şekilde çalıştıkları fabrikalardan evlerine dönebilmeleri çünkü kullanılan makinelerin belli bir emniyet seviyesine ulaşması gerekiyor. Kapsamlı bir süreç, makine imalatçısı ve son kullanıcı tarafında alınması gereken birçok önlem bulunuyor. Makine emniyeti yönetmeliği, her iki tarafta da belirli bir standart olmasına olanak sağlıyor diyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMALI

Makine emniyeti standartları üzerine bilgiler veren Eskicumalı, sözlerine şöyle devam etti:

“Acil stop, ışık perdesi veya emniyet paspasının mesafesi gibi birçok başlıkta standartlar bulunuyor. Makina imalatçısı ya da son kullanıcı tarafından bize çok sorulan sorulardan bir tanesi örneğin, bir makinenin etrafını emniyet çiti ile kapatacaksınız. Bu çitin boyu ne olacak ya da emniyet çitinin gözenekleri ne kadar genişlikte olmalı? Sırf bunu anlatan 13857 diye bir standart var. Bunları çoğaltmak mümkün.” dedi.

Eskicumalı, ilk önce risk değerlendirmesi yapılması gerektiğine dikkat çekerek, buna uygun emniyet fonksiyonunun tasarlanması gerektiğini vurguladı.

MAKİNE EMNİYETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Makine imalatçıların emniyet konusunda dikkat etmeleri gerekenler üzerine de bilgiler veren Eskicumalı, bu maddelerin seçime bağlı olmadığını ve uyulmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Eskicumalı, “Türkiye’de herkesin yaptığı, makinenin üzerine ‘CE’ belgesini yapıştırmak. Bu belgeyi biz özellikle makine satın alan son kullanıcılara tavsiye ediyoruz ve diyoruz ki firmadan bunu kesinlikle isteyin. Yönetmeliğe göre bu zorunlu ve şöyle bir beyanı var; ben bu makinenin 2006/42/AT’ye yani makine emniyeti yönetmeliğine uyduğunu beyan ederek altına imzasını atıyor. “ dedi.

Eskicumalı ayrıca, makinedeki kullanılan emniyet fonksiyonlarının uygunluğunun oluşturulduğu test raporlarının da önemli olduğunu belirterek, sistem analizi gibi analizlerle doğrulamasının yapılması gerektiğini söyledi.

Eskicumalı, makine son kullanıcısının makine satın alırken tüm bu adımlara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak bu süreçte iş güvenliği uzmanlarına eğitim verdiklerini de sözlerine ekledi.
  
Programı buradan dinleyebilirsiniz.