Satış 4.0 Dünyası programından Koray İnan’ın sorularını yanıtlayan Hümanist Kitap Yayıncılık Kurucusu Menekşe Polatcan Serbest, iş dünyası ve yayıncılık üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

İş dünyasında özellikle liderlik ile ilgili kitaplara ilginin olduğunu söyleyen Serbest, “Liderlik, hem çeşidin çok olduğu bir alan hem de yıllar geçse de okurlar tarafından ilgi bitmiyor. Bir de bunun yanında satış ve pazarlama alanındaki kitaplara ilgi var. Her zaman en çok yazılmak ve okunmak istenen iki alan oluyor.  Bunun yanında dönemsel konularda işleniyor. Örneğin, inovasyon, dijitalleşme gibi konular şu an popüler ancak yavaş yavaş da ilgi azalıyor gibi duruyor. Önümüzdeki dönemlerde yeni konular çıkacaktır.” dedi.

SESLİ KİTAP, E-KİTAP ALANLARINA İLGİ ARTTI

Pandemi sürecinin hem yayınevleri hem de yazarlar için etkileri üzerine de açıklama yapan Serbest, “Geçen yıl yaz sonuna kadar şunu gözlemledik, uzun zamandır kitap yazmak isteyip yapamayan kişiler adım atmış oldu. Dolayısıyla yayınevleri için fırsat diyebiliriz. Geçen yıl yazar sayısında bir artış oldu. Bu artık şu anda doygunluğa ulaştı diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Sesli kitap, e-kitap gibi alanlara ilginin bu dönemde arttığına da dikkat çeken Serbest, özellikle e-ticaret ve kitap alanında geliştirilen yeni iş fırsatlarının a bu dönemde arttığını belirtti.

KİTAP BİTMEDEN YAYINCIYA GİTMEK FAYDALI 

Kitap yazanlara en sağlıklı önerinin, daha kitap bitmeden, ana çatısı ortaya çıkmışken yayıncıya gitmek olduğunu söyleyen Serbest, her şey bittikten sonra bir şeyleri değiştirmek ve düzeltmenin çok daha zor olduğunu ve bu şekilde daha sağlıklı bir ilerlemenin kaydedildiğini söyledi.

İş dünyasında olan ve kitap yazmak isteyen kişilere kitap basım ve yayım süreçleri üzerine de bilgiler veren Serbest, sözlerine şöyle devam etti:

“Kitabın yazarı ve yayınevinin anlaştığı süreçten sonra editöryel kısım var. Bu süreç hızlı da olabilir uzun da sürebilir çünkü işin en zor tarafı burası oluyor. Daha sonra kitabın tekrar bir gözden geçirildiği süreç oluyor. Kapak tasarımı ve grafik üzerine de çalışmalar yapılıyor. Kitabın tasarımı bitip basılıp piyasaya sürülmeden önce bir taraftan da pazarlama süreçleri başlamalı. Sonrasında da satışı destekleyen çalışmalarla devam ediyor.” dedi.

Serbest, kitap satıldıkça, var oldukça planlara yenisinin eklendiğini de belirtti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.