Bahar’la İş Dünyası programına konuşan ID Coaching International Lider Yönetici Koçu, PCC Belma Öcal, lider olmak üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Yönetici kavramını, bulunduğu koltuğun, statünün yetkinliklerini ve sorumluluklarını yerine getiren kişi olarak açıklayan Öcal, liderlik kavramını ise, dönemin ihtiyaçlarına göre şirketin önceliklerini belirleyerek var olmasını sağlayan, bilgiye odaklı davranış sergileyen ve güçlü iletişim kurabilen kişiler olarak tanımlıyor.

Öcal aynı zamanda liderlerin vizyonlu ve öngörülebilir olması gerektiğine dikkat çekerek yeri geldiğinde de rol model olarak kendine geri bildirim yapabilen kişiler olması gerektiğinin altını çizdi.

Şu an gelinen noktada otantik liderlik, özgün, sezgisel liderlik kavramlarından bahsedildiğini söyleyen Öcal, “Liderlik biraz da durumsal olarak değişiyor. Hitap ettiği kitlenin değerlerine, kültürüne göre de değişebiliyor. Değişken liderlik de bu anlamda çok önemli.” dedi.

ÖNCE KİŞİSEL LİDERLİK 

Liderlik özünde kişisel liderlikten başlar diyen Öcal, “Hayalimdeki benle dışarıya yansıttığım beni, kendime de dış gözlem yapıp çevremden de geri bildirim alarak; bunları ne kadar birbirine yakınlaştırırsam, bir de özünde kendi yetenek ve becerilerimi keşfedip bununla birleştirirsem, bu iş hayatında ve özel hayatta kişisel takibi sağlar. “ dedi.

Öcal, hangi pozisyonda olursa olsun her liderin önce kişisel liderliğini eline alması gerektiğini belirterek, güçlü yanlarını keşfedip, iyi yaptığı yönlerini fark ederek gelişime açık yanlarını da geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Öcal, sürekli değişen dinamiklere uyum sağlamanın da önemli olduğuna dikkat çekti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.