Endüstri Radyo’da Etekteki Taşlar programına konuk olan Baysal Sezgin Hukuk Bürosu Kurucusu Avukat Özlem Sezgin Baysal, kişisel verilerin korunması kanunu sosyal medya kullanımı üzerinden değerlendirdi.

Kişisel verilerin korunması kanunun 2016 yılında yürürlüğe girdiğini söyleyen Baysal, buradaki amacın tamamen kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak olduğunu söyledi.

SINIRSIZ BİLGİYİ KAPSIYOR 

Baysal, “Kişilerin kimlik bilgileri, ayakkabı numarası, sağlık bilgileri, fotoğrafı, ceza mahkumiyeti gibi sınırsız her bilgiyi kapsıyor. Daha önce kanunlar tarafından bu veriler zaten korunuyordu ancak ayakları tam yere basmıyordu çünkü ‘Kişisel veri nedir?’ sorusunun tanımı tam olarak yapılmıyordu. Dolayısıyla bu tür verileri kullandığınız zaman, kullanan kişi ister kurum ister tüzel kişi olsun farketmiyor bu kanuna uymakla mükellef. Doğrudan teşhis ettiğiniz kişi olabilir ya da belirlenebilir, tanımlayıcı bilgilerle ulaşabildiğiniz kişi de kanun korumasından yararlanabiliyor.” dedi.

İSTİSNALAR YER ALIYOR

Kanunda bir takım istisnaların da yer aldığını söyleyen Baysal, kişisel verilerin 3. kişilere verilmemek ve veri güvenliğine ilişkin hükümlere uymak kaydıyla, gerçek kişiler tarafından tamamen kendisi ile veya aynı konutta yaşayan fertleri ile ilgili faaliyetler kapsamında işlenmesi söz konusu. Örneğin, fotoğraf çekebilirsiniz ama fotoğrafı instagramda yayınlayacak iseniz eğer orada ben de var isem benim de görüntüm yayınlanmış demektir. Dolayısıyla kanuna aykırı olur.” ifadelerini kullandı.
Baysal, kişisel verilerin korunması kapsamında bir kültür oluşturulmasının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.