banner1013
x

KVKK KAPSAMINDA YÜKÜMLÜLÜKLER AYRILMIYOR

TBB Kişisel Verileri Koruma Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hüseyin Köprülü, Endüstri Radyo’da KVKK ve VERBİS üzerine bilgiler verdi.

EndüstrideAra4

Endüstri Radyo’da Etekteki Taşlar programına konuk olan TBB Kişisel Verileri Koruma Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hüseyin Köprülü, firmaların kişisel verilerin korunması kanunu kapsamındaki yükümlülükleri üzerine bilgiler verdi.

ANA FAALİYET ALANI: ÖZEL NİTELİKLİ VERİ

25 milyon mali bilançonun üstü veya 50 ve daha fazla çalışanı olan şirketler için VERBİS kayıt zorunluluğu olduğunu söyleyen Köprülü, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun istisna tutmadığı sağlık alanında (eczane, hastane, psikolog, diyetisyen vb.) yani ana faaliyet alanı özel nitelikli olan firmalar için ise 31 Mart 2021’in kayıt için son tarih olduğunu belirtti.

Köprülü, “Buradaki esas kriter, ana faaliyet alanının özel nitelikli veri olmasıdır. Bunlar da, sağlık, cinsel hayat, biyometrik ve genetik veri gibi bilgilerin diğer kişiler tarafından duyulması konusunda kişilerin zarar görmesi ya da ayrımcılığa uğraması gibi verilerin akla gelmesi gerekiyor. “ dedi.

YÜKÜMLÜLÜKLER AYRILMIYOR

Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında yükümlülükleri ayıramıyoruz diyen Köprülü, bir organizasyonda veri işleniyorsa, bu bir veri kayıt sisteminin parçası olarak yani bir deftere, kameraya, bilgisayara kaydedilerek yapılıyorsa kanun kapsamında veri sorumlusunun yapması gerekenler olduğunu söyledi.

Köprülü, “Hukuka uygun veri işlemek, verilerin süresi geçtikten sonra ya da açık rıza aldıktan sonra silinmesini sağlamak, hukuka aykırı olarak aktarım yapmamak ya da hukuka aykırı olarak yurt dışına aktarmamak, ilgili kişilere aydınlatma yapmak ve haklarını kullandırmak, verinin korunması ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek ve belli yükümlülüğün üstündeki veri sorumluları için de VERBİS kaydı yapmak gerekiyor.” dedi.

Köprülü, VERBİS kaydının bazı veri sorumluları için yükümlülük olduğunu ancak diğer yükümlülüklerin hepsinin bütün veri sorumluları için geçerli olduğunu belirterek bunlar için bir tarih olmadığını söyledi.

Köprülü, bütün veri sorumlulularının kanuna uygun hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


 

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2021, 18:45
YORUM EKLE

Robot Zirvesi

Endüstri 40 Zirvesi

Dergiler