Dr. Öznur Sevme’nin hazırlayıp sunduğu Topuklu Ekonomist programının bu bölümünde Köy Mutfağım Doğal Organik Ürünler Firma Sahibi Yasemin Cömert konuk oldu. Cömert, ST Endüstri Radyoda kuruluş hikayesini anlattı.

“İÇİMDE AÇMAYI BEKLEYEN BİR TOHUM VARMIŞ”

Babam ziraat mühendisi idi ve yaklaşık 40 yıl çiftçilerle daha sağlıklı tarım nasıl gerçekleştirilir konusunda çaba sarf etti. Ben üniversitede ziraat mühendisliği bölümünü tercih etmek istemiyordum. O zamanlar itiraz etmiştim ama içten içe sevmişim şimdi anlıyorum. 18 yıl bankada çalıştıktan sonra demek ki içimde tohum varmış ki açmak için uygun zamanı beklemiş. 

Küçük bir çocukken yaz tatillerinde köyümüz vardı köyümüze giderdik. Bildiğiniz köy evi; toprak zemin, tabureler, bütün odaların açıldı ortak bir kapı vs. vardı. Bizim hayatımız köyde mutfakta geçiyordu. Akşam yemeklerinden sonra uzun uzun sohbetler ediliyordu. Orası benim aklımda yer etti ve Köy Mutfağım ismini buradan yola çıkarak koydum. Bankada çalışırken de kendime şöyle bir şey söyledim; 40 yaşından sonra para kazanma odaklı değil kendimi motive edecek şekilde yaşayacağım. Bankacılık zaten çok stresli bir işti benim için. Sonra bir cesaret geldi ve bu projeye başladım. 

“ORGANİK TARIM SEKTÖRÜNÜ DEVAM ETTİRMEK KOLAY DEĞİL”

Organik tarım sektöründe iş yapan çok fazla kişi var. Piyasaya hakim olan ticaret anlayışı ile sektöre girilen bir dönem oldu. Özellikle son yıllarda karlı bir işe benziyor biz de girelim bakalım diyenler oldu. Ancak unutulan bir şey var; bu iş kolay değil bu sebeple de başlayıp bırakan çok oluyor. Yani bir idealiniz olması gerekiyor ve bu ideal bencil bir anlayışla yapılamaz. Ben ‘herkes için gıda’ diyerek yola çıktım. Bedellerini baştan ödedim, kolay bir iş değil fakat herkes için ideallerini gerçekleştirmek istedikleri iş vardır. Özden gelen, aslında bizi mutlu edecek şey ne bunu bulmak lazım. Herkes için gıdadan yola çıkmak zorunda değilsiniz ama herkes için yola çıkabilirsiniz. 

“KOSGEB DESTEĞİ BU İŞTE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR”

Çok ciddi bir iş planı hazırladım. Mikro ve makro birbirinin aynısıdır bana göre. Küçük bir şirket olabilir ama dileğimiz kadar büyüyebilecek donanımla başlamış oldum. Ben ilk önce Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi çatısı altında projeye başlamış oldum. Orası bana girişimci olarak destek oldu. Daha sonra işimiz biraz daha büyütmek istedim ve KOSGEB  desteğine başvurdum. Bu destekle birlikte çalışmalarım katlanarak devam etti ve işimi büyütme fırsatı elde etmiş oldum. 
Çiftçilere ulaşmak çok kolay. Artık markanın bilinirliği arttığı için çiftçiler gelip beni buluyorlar. Ben önce hepsini kendim deneyip ondan sonra ürün olarak koyuyorum. Biz çiftçilerden ayrı değiliz biriz bunun bilincinde olmak lazım. 

“YİYEMEDİĞİMİZ ŞEYLERİ TEMİZLİKTE KULLANMAYI DOĞRU BULMUYORUM”

Birçok şampuan, sabun, deterjan vs. kullanıyoruz. Marketlerde satılan, çok tanıdık büyük markalar diye güvenip alıyoruz. Tabii bunları insanlar için sağlıklı temizlik ürünleri ile karşılaştırsanız bulaşık ve çamaşır deterjanını başınıza döktüğünüzü düşünün; bunu ne kadar yaparsınız, yapmazsınız. Ambalajlar farklılaştırılmış bir şekilde olabilir ancak içerikler insan sağlığı için zararlı. Ben zihin bütünlüğünü çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gıda, temizlik çok önemli.  Temizlik ürünleri dediğimiz şeyleri eğer yuttuğumuzda bize zarar veriyorsa ben bunları kullanmayı doğru bulmuyorum.