Endüstri Radyo’da Toplum 5.0 programına konuşan REENGEN Ar-Ge Projeleri Yöneticisi Dilara Göker, toplum 5.0’da çevresel sürdürülebilirlik ve enerji üzerine Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın sorularını yanıtladı.

Kurumların çevresel sürdürülebilirlik performansları üzerine değerlendirmede bulunan Göker, “İklim değişikliğinin günümüzde artan önemini çevremizde yakından grüyoruz. Kuraklık, sel ya da kaynak zorluğu gibi birçok etkisini görmeye başladık. Bu değişimler dünya çapındaki insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak, atmosfere yüksek miktarda sera gazı salınımından dolayı gerçekleşiyor. Küresel anlamda iklim değişikliğini hafifletmek, uyumu sağlamak 21 yüzyılın ana zorlukları arasında yer alıyor. Bu zorlukların temelinde de çevre etkileri gibi önemli çalışma noktaları geliyor.” dedi.

PARİS ANTLAŞMASI İLE SÖZLER VERİLDİ 

Küresel iklim gündemini desteklemek üzere birçok çalışma yapıldığını ve özellikle 2015 yılındaki Paris Antlaşması'ndan bu yana hem ülkeler hem de endüstriler çapında sera gazı emisyonlarının azaltılması açısından pek çok sözler verildiğini belirten Göker,  sanayinin de bu çalışmalara katkı sağlamasının beklendiğini belirtti.

Göker, “Bu noktada sanayiler aslında ekonomik sürdürülebilirlikle yola çıkmışken bugün geldiğimiz noktada çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sürdürülebilirlik adına yaptıklarını da göz önünde bulundurmak zorunda.” dedi.

KURUMLARIN ETKİLERİ İNCELENİYOR

Göker, kurumların CDP gibi kurumların takibinde sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliklerini takip etmek, raporlamak ve bu konuda aksiyon aldıklarını görünür kılmakla yükümlü olduklarını söyleyerek bunun ölçülebilir olması için de kurumların doğaya doğrudan veya dolaylı etkilerinin farklı aşamalarda incelendiğini vurguladı.

Göker, “Bu anlamda aslında kurumların iş dünyasında yer alabilmesi için bu noktada aktif yer alması gerekiyor. Sadece çevresel değil aslında topluma da yani kurumla doğrudan veya dolaylı iletişimde olan vatandaşa, toplumun tüm etkenlerini, yapılan olumlu faydaların belirlenmesi ve ölçütlerle raporlanması gerekiyor.” dedi.

Göker, kobi'lerin alabileceği ulusal ve uluslararası çapta çeşitli destekler olduğunu belriterek, hem yapılan ar-ge inovasyon destekleri hem de enerji verimliliği yatırımlarının çeşitli destekleri olduğunu sözlerine ekledi.