“Genellikle iş kitaplarını anlatırken bu kez koçluk, mentorluk ve kişisel gelişim gibi kitaplara öncelik verdim. “

Evlere kapandığımız bu süreçte, kuşkusuz bu değişen dünyaya ve değişime ayak uydurmak zorundayız. Bu kez size ‘Kurum İçi Koçluk’ isimli benim çok takdir ettiğim Prof. Dr. Zuhal Baltaş’ın bir kitabından söz edeceğim. İş tatmini yaratmak, verimliliği arttırmak için yeniden bazı girişimler yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Kitap çok da kalın olmayan ve içinde hap gibi bilgileri içeren bir kitap.  Teknikler öylesine güzel yorumlanmış ki, zaman zaman dönüp bakıp yeniden bazı satırları keşfediyorum diyebilirim. 

Prof. Dr. Zuhal Baltaş kimdir?

Kitabın yazarı Prof. Dr. Zuhal Baltaş hakkında biraz bilgi vermek isterim; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı anabilim dalından 1974 yılında psikolog olarak mezun olmuş ve hemen ardından göreve başlamış. Türkiye'de ilk defa sağlık psikolojisi alanındaki çalışmalarını stres ölçümü ve başa çıkma yöntemleri konusunda yapmış ardından 1996 yılında profesör ünvanı almış. Akademik çalışmalarını stres, sağlık inanç modelleri, psikolojik testlerin standartlaştırılması, ve işte sağlık psikolojisi konularında yürüyor. 

Yazarın koçluk kavramı ile tanımladığı aslında ne?

Bu kitap, iş tatmini yaratmak ve verimliliği artırmak adına birtakım yöntemler sunuyor okuyucuya. Yazar koçluk kavramının kişilerin birilerine destek olmak, deneyimlerini paylaşmak, eğitim vermek veya onlara yol göstermek adına yaptığı çalışmalar olduğunu ifade ediyor. Bu çalışmalar doğru yapılmadığı takdirde aslında katılımcıların ya da koçluk alan kişilerin de dengesini, moralini bozan, verimliliğini düşüren bir takım iletişimler olmasına neden olmaktadır.  Dolayısıyla koçluk tanımının çok iyi anlaşılması, doğru yöntemler kullanılması kaçınılmazdır. İşte bu nedenden dolayı elimdeki bu harika el kitabı aslında bir yöntem gösteren eser.

 Kurum içi koçluk kitabının yazarı Prof. Dr. Zuhal Baltaş kitabını kısaca şöyle tanımlıyor;

Yönetim becerilerini başarılı kılacak temel değerler, insan sevgisi ve başkalarını geliştirme istekliliğidir. Kurum içi koçluk; objektif değerlendirmelerle tanımlanan çalışana, kurum entelektüel birikimini kazandırarak iş tatmini yaratmak ve verimliliği artırmak için kullanılan, hızlı sonuç veren bir öğrenme ve gelişme projesidir. Bu çalışmayla kurum, koçluk becerilerini geliştirdiği yöneticilere; Kişiliği tanıma, değerleri yerleştirme, kurum iş süreçlerinde farkındalık yaratarak kurum kültürünü güçlendirme, çalışan performansını aşırı stres ve rahatlıkta kaybolmadan yönetme, yaratıcılığı ve yeni becerileri geliştirme, kendine ve ekibine kalıcı başarı için katkı sağlama imkânı verecek zemini hazırlar.