ST Endüstri Radyoda Koray İnan’ın hazırlayıp sunduğu Satış 4.0 Dünyası programının bu bölümünde 100. Faktör Yönetim Danışmanlığı Sahibi Ufuk Koç konuk oldu. Aynı zamanda ‘Kurşun İşlemez Satışçı’ kitabının da  yazarı olan Koç, hem kitabını anlattı hem de satış dünyasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Kurşun işlemez satışçı kitabının yazım hikayesiyle söze başlayan Koç, bir dönem hem fiziksel hem de düşünsel olarak kendini yorduğunu ve sağlık problemlerinin artmaya başladığını kaydetti.

O dönemdeki yoğun çalışma temposunu şu sözlerle anlatıyor Ufuk Koç, “2000’li yılların başında bir yandan eğitimlerim devam ediyor öte yandan birlikte çalıştığım danışmanlık firmaları var derken bende boyun tutulmaları, baş ağrıları gibi ciddi boyutlara ulaşan sağlık problemleri başladı. Bir pratisyenlik eğitimi uygulamaları esnasında bir şeyleri yanlış yapıyorum diye aklımdan geçirirken Alexander duruşu diye bir teknik ile tanıştım. Bu tekniği kendimde uyguladıktan sonra sağlık problemlerimde iyileşmeler oldu.” dedi.

Yaşadığı tüm problemlerden sonra araştırma yapmaya karar verdiğini dile getiren Koç, satışçıların insan doğasına aykırı bir iş yaptıklarını ve bir ayaklarının çukurda olduğuna karar verdiğini belirtti.

Koç, “Kendim ve çevremdeki insanların benzer sorunları yaşadığını bilerek ve öğrenerek, satış kitabı yazmayacağım ‘satışçı’ kitabı yazacağım dedim. Satışçıların hayatını kendilerine tekrar gösteren ve hem çalışmalarına hem de günlük hayatlarına etki edecek yöntemleri sıraladım.” dedi.

“CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİ YAŞANIYOR”

Satış profesyonellerinin en çok karşılaştığı sorunlara dair açıklamada bulunan Koç,  bu sorunları sahada yaşanan ve kişilerin kendileri ile ilgili sorunlar olarak iki şekilde değerlendirdiğini kaydetti. 

Koç,” Sahada yaşadıkları sorunların başında insan doğasına aykırı yaptıkları şey geliyor; hayır demek.  İnsanın doğası kabul edilmek üzerine kurulmuş reddedilmek üzere değil. Dolayısıyla satışcıda kalp kırıklığı oluşuyor. İkincisi uğraşıp müşteriye gitmiş, emek vermiş sözleşme bir şekilde iptal olmuş. Üçüncü olarak da müşteri şikayetlerinin olması. Tüm bunlar saha içinde sorunlar yaşamalarına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Satış profesyonellerinin sağlık üzerine yaşadığı sorunları ise şöyle açıklıyor Koç, “427 satış personelinin katıldığı bir anket yaptık. %95’i sahada çalışanlardan oluşuyordu. Baş ağrısı %68,7, boyun tutulması %58 gibi yüksek sayılabilecek oranlar ortaya çıktı. Bir diğeri de sürekli yorgunluk ve mide problemleri olarak görülüyor. Bu da ciddi derecede sağlık problemlerinin yaşandığının göstergesi.” dedi.