Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programına katılan YEKE Denizcilik Firma Sahibi Ertan Özyardımcı, denizcilik sektörü ve firması üzerine değerlendirmede bulundu.

Denizcilik sektörünün geniş bir alanı olduğunu ifade eden Özyardımcı, YEKE Denizcilik olarak gemi inşa, gemi yan sanayi, armatör ve işletmelere hizmet verdiklerini belirtti.

Gemi acenteliği hizmeti, korozyon mühendisliği, gemi tedarik hizmeti ve gemi ekipman üretiminde faaliyet yürüttüklerini belirten Özyılmaz, birkaç firma ile birlikte de bazı ortak projelerde gemi tamiri yaptıklarını da kaydetti.

KÜRESEL KRİZDEN SONRA YURTDIŞINA AÇILDIK

2008 yılına kadar firma olarak lokal piyasaya hizmet verdiklerini ancak 2008 küresel krizinden sonra ciddi sorunlar yaşadıklarını ve ayakta kalmak için tek yolun yurtdışına açılmak olduğunu ifade eden Özyardımcı, çok sayıda firma ile yollarını kestiklerini ve geleceğe baktıklarını dile getirdi.

Özyardımcı,”Kendi ülkende güçlü değilsen başka sahalarda başarılı olmanın yolu yok. Müşteri sayımızı azalttık fakat verdiğimiz hizmetlerin sayısını arttırdık.” dedi.

SEKTÖRDE BAŞARILI OLMANIN YOLU YATIRIM YAPMAKTAN GEÇİYOR

Müşterinin beklentilerini karşılamak adına yoğun bir öğrenme dönemine de girdiklerini ifade eden Özyardımcı, dünyada ticaretin durduğu zaman ilk etkilenen sektörlerin başında denizcilik geldiğini de belirtti.

Özyardımcı, “2012 yılında Singapur ve Hong Kong’da ilk yurtdışı temsilciliğimizi verdik. İç piyasada belki de çok değerli görmüyorduk ama yabancı pazarda etkili olacağımı gördük.” dedi.

Farklı kültürler tanımanın sektörde başarılı olmak için önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Özyardımcı, bunların maliyetli veya vakit alan yatırımlar olabileceğini ancak dünyada farklı noktalara gelmek için bu yatırımın mutlaka yapılmasının önemini de vurguladı.