Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programına konuk olan AGRA Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, kuraklık ve çevre düzenlemeleri üzerine değerlendirmede bulundu.

Dünyada iklim koşulları değişiyor ve küresel ısınmadan bahsediyoruz diyen Şen, alışık olunmayan doğal afetlerin yaşanmaya başladığını ve özellikle insanlar için suyun petrolden daha değerli olduğunu söyledi.

2030 yılına gelindiğinde Türkiye’de kuraklığın çok daha etkin olacağını belirten Şen, “Bugün göllerimiz, akarsularımız neredeyse kuruma noktasına geldi. Hiç alışık olmadığımız obruklar oluşmaya başladı. Bizler, bu kaynaklarımızı hoyrat bir şekilde kullandık diyebiliriz.” ifadesini kullandı.

YAĞMUR SULARI BİRİKTİRİLEBİLİR

Elimizdeki değerlerin farkına varıp, doğanın bize verdiğini bilinçli bir şekilde kullanmalıyız diyen Şen, İstanbul’un bütün cadde ve sokaklarının açık dere niteliğinde olduğunu söyledi.
Şen, “Aşırı yağışın olduğu anlarda taşkınlar meydana geliyor ve çevreye zarar veriyor. Oysa, çatılardan gelen yağmur sularını evlerimizin bodrum katlarında, binaların bahçelerinde depolarda biriktirebiliriz. Bu yalnızca İstanbul için değil tüm Anadolu’da yapılabilir.” dedi.

Şen, bu suların biriktirilerek kullanma suyu, yeşil alanların sulanması gibi faaliyetlerde kullanılabileceğini belirtti.

DEPOLAMA ŞARTI GETİRİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1000 metrekareyi geçen parsellerde ve 5 bin metrekare sanayi yapılarında yağmur sularının depolama şartını getirdiğini belirten Şen, bu çalışmanın daha ileri seviyede yapılabileceğini ve mevcut binalarda da yağmur sularının prefabrik depolarda biriktirilerek kullanılabileceğini ifade etti.

Şen, çevre planlamaları dahilinde bu faaliyetlerin yapılması gerektiğini belirterek, hiçbir şey için geç kalınmadığını yalnızca söylemden eyleme geçmek gerektiğini belirtti.