Tunç Berkman ile 4P+1 programına konuk olan Gigant Swiss Avrupa ve Ortadoğu Direktörü Aysun Karaytuğ, ekonomi üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

“DAHA KÖTÜ BİR EKONOMİ BİZİ BEKLİYOR”

Dünya ülkelerinde covid-19 virüsü nedeniyle kısıtlamaların artmasıyla birlikte ekonomide de yeni bir sürecin başlayacağını belirten Karaytuğ, “2020 yılında kötü ekonominin temeli atıldı. Şubat, Mart aylarında tüm dünyayı daha kötü ekonomik şartlar bekliyor.” dedi.

Önümüzdeki 9 aylık süreçte büyük kurumların kapandığını ve işsizliğin daha fazla yaşandığını göreceğiz diyen Karaytuğ, kuraklık ile birlikte enflasyonda bir desteğin olmayacağını, dolar ve TL arasında dönemsel olarak tetiklenmelerin de yaşanabileceğini söyledi.

“KURAKLIK ENFLASYONU ETKİLEYECEK”

Karaytuğ, “Kuraklık demek tahıl ürünleri demek. Tahıl ürünleri de Türkiye'nin %90 gıda özelliği demek. Yaş sebze, kuru bakliyat gibi gıdaların etkilenmesinin enflasyon sepeti içerisindeki katkısı da çok yüksek. “ dedi.

Enflasyon ya da kur geçişkenliği etkisi hemen kendini hissettirmez 6 ay sonra tam olarak negatif etkileri görülmeye başlar diyen Karaytuğ, “Bu süre zarfında dolar endeksi TL yi destekleyecek şekilde aşağı geliyordu. Ancak Japonya, İngiltere gibi ülkelerin karantinaya girmesi, OPEC ülkelerinin anlaşamaması gibi etkilerle dolar endeksi dünden bugüne arttı. Doların çıkması demek diğer para birimleri karşısında değerlenmesi demek. Bu şekilde keskin tırmanışlar olursa TL tarafını üzebilir.” ifadesini kullandı.