Duymayan Kalmasın programına konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Devrim Elvan, Türkiye’de iklim değişikliği ve orman endüstrisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

İklim değişikliğinin son zamanlarda öne çıkan bir kavram olduğunu ve ormansızlaşan yerlerde kuraklığın mutlaka olduğunu belirten Elvan, bu alanlarda yağışların azaldığını ve karbon yutak alanlarının azalmasından dolayı ortamdaki ısının artışı ile birlikte iklim değişikliğinin yaşandığını ifade etti.

“DOĞAL KAYNAKLAR AŞIRI KULLANILIYOR”

Elvan, “Ekosistemin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliği ve orman varlığının olduğu yerlerde su kaynaklarının ve iklimin daha ılıman, insanların ve diğer canlıların yaşayabileceği bir atmosfer sağladığı günümüzde bilinen bir gerçek.” dedi.

Kuraklığın ve iklim değişikliğinin birçok sebebi olduğunu belirten Elvan, en önemlisinin doğal kaynakların aşırı kullanımdan kaynaklandığını ifade etti.

“ENDÜSTRİYEL PLANTASYON YÖNTEMİNE GEÇİLMELİ”

Türkiye’nin yüzölçümünün dörtte birinin, İstanbul’un ise %48’inin yasal olarak orman varlığı içerisinde bulunduğunu belirten Elvan, bu ormanların doğal olduğunu, endüstriyel plantasyon denilen önceden planlanmış ormanlar olmadığını dile getirirken odun ihtiyacını karşılamak için bu ağaçların kesildiğini ve tekrar orman varlığının oluşması için 60-70 yıl gerektiğini ifade etti.

Özellikle Avrupa’da endüstriyel plantasyon denilen dikimlerin yapıldığını ve bu dikimlerin hangi sektöre ihtiyaç duyuluyorsa ona göre organize edildiğini belirten Elvan, plantasyon ağaçlarının düzenlenmesine çok önceden başladıklarını da kaydetti.

“PİYASA İÇE DÖNDÜ”

Türkiye’de doğal ormanların Orman İşletmeleri Müdürlükleri tarafından üretime kazandırmak üzere faaliyetler yürütüldüğünü belirten Elvan, son zamanlarda doğaya olan ilginin artması ile birlikte tüketiminde aynı oranda arttığını ifade etti.

Rusya’dan ve Çin’den ithal ağaçların getirilmesinin Türkiye’deki doğal ormanları bir nebze koruduğunu belirten Elvan, “Bugün gelinen noktada ithal edilen ağaçlara ülkelerden vergi konulması ve buradaki ihtiyacı karşılayamaması neticesinde piyasa içe döndü.” dedi.

TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ ÖNEMLİ

Son zamanlarda orman yangınlarının artması üzerine değerlendirme yapan Elvan, doğal yangınların çıkmasının yanı sıra orman yangınlarının %70’inin insan kaynaklı olduğunu kaydetti.

Elvan,” Orman yangınlarında hukuksal açıdan yaptırımlar bizim ülkemizde çok ağır. Orman Genel Müdürlüğü bu konuda oldukça disiplinli bir çalışma yürütüyor.” dedi.

Elvan, orman yangınlarının önüne geçilmesinin en önemli yolunun toplum bilincinin yükseltilmesi olduğunu da sözlerine ekledi.